Evlerinde sigara dumanına maruz kalan çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite hastalığının (DEHA) hiç sigara dumanına maruz kalmayanlara nazaran üç misli fazla görüldüğü belirlendi (1).
İspanya Milli Sağlık Anketi Çalışması (Spanish National Health Interview Survey) kapsamında 4-12 yaşlarındaki 2.357 çocuğun ne kadar süreyle sigara dumanını soludukları ebeveynlerinden alınan bilgilerle araştırıldı.
Çocukların yüzde 7 kadarı her gün 1 saatten daha kısa süre sigara dumanı solurken, yüzde 4.5’ i ise günde 1 saat veya daha uzun süre dumana maruz kalıyordu.
Anne babalar çocuklarının zihinsel sağlığını belirlemek için bir anket formu da doldurdular ve çocukların yüzde 8’ inin bir sorunu olduğu görüldü.
Ebeveynlerin akıl sağlığı, aile yapısı, sosyo-ekonomi durum gibi diğer faktörler dikkate alındığında da bu ilişkinin değişmediği görüldü.
İspanya’ da yapılan araştırma, sigara dumanına maruz kalma süresi arttıkça DEHA riskini de arttığını gösteriyor.
Hava kirliliği beyni erken yaşlandırıyor
Hava kirliliğinin felç ve beyin-damar hastalıları riskini artırdığı zaten biliniyordu.
Stroke isimli dergide yayınlanan araştırma hava kirliliğinin beynin erken yaşlanmasına da yol açabileceğini de ortaya koydu (2).
Araştırma, Framingham Offspring Study araştırması katılımcıları arasında yer alan 943 erkek ve kadın üzerinde gerçekleştirildi.
Ana otobanlara oturma mesafeleri belirlenen denekler manyetik rezonans (MR) metodu ile incelendi.
Solunan havada bulunan ve çapları 2.5 mikrondan küçük olduğu için akciğer ve kan dolaşımına karışmaları mümkün olan taneciklerin miktarları da ölçüldü.
Genel sağlık durumu, hayat tarzı ve sosyo-ekonomik durum gibi etkenler dikkate alındıktan sonra bu küçük taneciklere en fazla maruz kalanlarda sessiz felç olarak da bilinen gizli beyin enfarktüsleri riskinin yüzde 46 daha fazla olduğu belirlendi.
Ayrıca, 2.5 mikrondan küçük taneciklerin her metreküpte 2 mikrogram artmasının beyin kan akımında bir senelik tabii yaşlanmaya eşdeğer miktarda azalmaya yol açtığı da bulundu.
Gelelim neticeye
Araştırmaların tenkit edilecek pek çok tarafı var, bu sonuçların daha kapsamlı ve metodu sağlam yeni çalışmalarla doğrulanması gerekiyor.
Gel gelelim netice değişmeyecektir.
Çocukların sigara dumanına maruz kalmalarının astım atakları, solunum yolu enfeksiyonları gibi çeşitli problemlere yol açtığı biliniyordu; bu araştırma ile dumanaltı olmanın zihin üzerine de menfi etkisi olabileceği gösterilmiş oldu.
Bırakın başka odada, balkonda veya cam önünde sigara içilmesini ev dışında içilen sigaranın tene ve elbiselere sinen dumanının bile zararlı olabileceği unutulmalıdır.
Kaynaklar:
1. http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2015/03/25/tobaccocontrol-2014-052077.short?g=w_tobaccocontrol_ahead_tab
2. http://stroke.ahajournals.org/content/46/5/1161.abstract