Gazoz, kola, buzlu çay, enerji içecekleri gibi şekerli meşrubatın tüm dünyada her sene 184 bin kişinin ölümüne yol açabilecekleri bildirildi.
Bu, obeziteyle ilgili hastalıklara bağlı her 100 ölümden birinin şekerli meşrubat yüzünden gerçekleştiği manasına geliyor.
Circulation’ da yayınlanan araştırma için Tufts Üniversitesi’ nden Dr. Dariush Mozaffarian ve arkadaşları 51 ülkeden 611.971 kişi üzerinde 1980-2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 62 diyet çalışmasını değerlendirmeye aldı.
Her bir bardağında (8 ons=240 mililitre) en az 50 kcal şeker bulunan meşrubat, meyve suyu, spor ve enerji içecekleri, buzlu çay ve evde yapılan meyve suları dikkate alındı; yüzde 100 meyve suları çalışma dışında bırakıldı.
Analizler sonucunda 2010 senesinde şekerli meşrubatın 133 bin diyabet, 45 bin kalp-damar hastalığı ve 6.450 kanser ölümüne yol açtıkları ortaya çıktı.
Meşrubatın etkileri, demografik özellikler ve o içeceğin belirli bir bölge veya ülkede ne kadar popüler olduğuyla ilgili bulundu.
Ölümlerin dörtte üçü gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşiyor ve Latin Amerika ilk sırada geliyordu.
Japonya’ da 65 yaşın üzerinde şekerli içeceklere bağlı ölümler yüzde 1’ den azken, Meksika’ da 45 yaşından genç olanlarda ölümlerin yüzde 30’ u bu içeceklerle ilgili bulundu.
Meksika, şekerli içeceklerin en çok ölüme yol açtığı ülke olarak öne çıktı (her bir milyon ölümden 405, toplamda 24 bin ölüm) ve USA’ da her bir milyon ölümden 125 ve toplam 25 bin ölüm ile ikinci sırada yer aldı.
Araştırmacılar şekerli meşrubatın Meksika ve Latin Amerika’ da rağbet görmesinde emniyetli içme suyuna ulaşmadaki güçlük sebep gösterildi.
Endüstri diyor ki
Meşrubat endüstrisi (American Beverage Association) ise araştırmanın şekerli içeceklerin kronik hastalıklara yol açtığını göstermediğini söylüyor:
“Araştırmacıların kendileri de bunun bir tahmin olduğunun altını çiziyorlar.
Bu araştırma sadece bir şüpheyi dile getirebilir çünkü bu randomize bir çalışma değil.
Bizler tüketiciye kendileri ve aileleri için doğru seçimi yapabilmeleri için gerekli bilgileri veriyor ve farklı içecekler sunuyoruz.”
Mozaffarian ise şunları söylüyor:
“Çalışmanın mükemmel olduğu söylenemez ama endüstri de başını kuma gömüyor. Daha safra taşı, eklem hastalıkları, sırt ağrısı gibi obezite ile ilişkilendirilen sağlık sorunları hesaba katılmadı. Üstelik bu içecekler daha çok gençler tarafından tüketildiği için asıl büyük fatura daha sonra karşımıza çıkacak”.
Meksika’ da şekere gelen vergiden sonra şeker tüketiminde belirgin azalma oldu.
Harvard’ lı araştırmacılara göre, günde 1-2 bardak şekerli meşrubat içenlerin diyabet riski yüzde 26, kalp krizi riski ise yüzde 20 daha fazla oluyor.
Milli Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute) bu içeceklerin, kanser riskini yüzde 40 artırabileceğini bildiriyor.
Gelelim neticeye
Bu hesaplar ne kadar gerçeği yansıtıyor bilemem ama şekerli meşrubatın ve diğer şekerli yiyeceklerin başta obezite, diyabet, kalp krizi, felç ve kanserler olmak üzere pek çok hastalık riskini artırdığından kimsenin şüphesi yok.
Bu içeceklerin tatlarının mısır şurubu veya suni tatlandırıcılardan mı geldiği de önemli değil; ikisi birbirinden zararlı.
Taze sıkılmış meyve suyunun da fazla miktarda früktoz ihtiva ettiğini unutmayın; içecek olarak su, maden suyu, ayran ve kefirden şaşmayın.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.