Sevgili Kültür ve Turizm Bakanımız ve değerli Hemşehrimiz Ömer ÇELİK Bey..
Selam sevgi ve muhabbetlerimizi arz ederiz, Hayırlı Ramazanlar dileriz.
Uzun bir zaman diliminden sonra özellikle Bölgemizin ve dahi Ülkemizin sizler gibi Bölgeyi, Ülkeyi ve Dünyayı iyi okuyan bir Bilim Adamı ve Siyasinin Kültür ve Turizm Bakanı olması Adana’mız ve Türkiye açısından bir onurdur.
Bu liyakati bize ve dahi zatı alinize tevdi eden Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip ERDOĞAN’a bitimsiz teşekkürlerimizi arz ederiz.
Sayın Bakanımız!
Bakanlığınızı yakından ilgilendiren, Turizm Potansiyeli ve Tarihi Misyonu itibarıyla anlam ve önemli bulduğumuz birkaç konuyu Adana Ekspres Gazetesindeki MERTÇE köşemden engin bilgilerinize arz etmek istiyoruz.
Malumunuz ben aslen Osmaniye Cebel-i Bereket, yeni Adıyla YARPUZ’luyum.
Arz edeceğim konu da Cebel-i Bereket/YARPUZ ile ilgilidir.
Malumunuzdur ama “CEBEL-İ BEREKET” ile ilgili kısa bir ön bilgi sorunu zihninizde daha da netleştirecektir.
ARZ Ediyorum:
“Cebelibereket, şimdi Amanos Dağları denen Gâvur Dağları’nın ve burada kurulan sancağın adıdır. Osmanlıca bir deyim olup, “Bereket Dağı” anlamına gelmektedir. Tanzimat Fermanı’nın, Müslüman, gayrimüslim yasaklaması nedeniyle Müslüman olmayanlar için söylenen “Gâvur” deyimi de yasaklanmıştır. Bu yüzden “Gâvur Dağları” yerine bu dağların orman ürünlerinin yanı sıra zengin florasından dolayı, 1865’de Fırka-i İslahiye’nin komutanları bu adı vermişlerdir.
Cebelibereket Sancağı II. Abdulhamit’in padişahlığı zamanında, Ziya Paşa Adana Valisi iken, Gavur dağlarının yönetiminin ve denetiminin daha iyi yapılabilmesi ve Ziya Paşa’nın dediği gibi, buradaki halkın “hukukundan emin” olması için, Payas Sancağı Yarpuz’a taşınarak kurulmuştur.
Adına “Cebelibereket Sancağı” denmiştir.
Cebelibereket Sancağı, 1908 yılında Meşrutiyet’in ilanı ile birlikte, Yarpuz’dan önce Erzin’e , sonra da Osmaniye’ye taşınmıştır.1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte sancakların vilayete dönüştürülmesi nedeniyle “Cebelibereket Vilayeti” adını almıştır. Cebelibereket Vilayetinin Merkezi Osmaniye’dedir.”(© www.diyadinnet.com)
Sayın Bakanımız; böylesine tarihi misyona sahip köyümüzün birkaç önem arz eden problemini Muhtarımız Şaban SAVCI ile birlikte engin bilgilerinize arz ediyoruz:
1-Köyümüze 4 kilometre uzaklıkta bulunan Amanosların zirvesindeki 4100 dönüm TÜRKÜ yazısı, (arazisi) sulama suyu olmadığından kullanılamamaktadır. Etrafında 4 tane mezarlığı bulunan eski bir Kent uygarlığı olduğundan emin olduğumuz bu otantik bölgemize “KARABEKİRİN GÖZÜ” diye ifade edilen saniyede 26 debi su kaynağı olan yerden (kuşbakışı 2 bin metredir) suya kavuşması demek, YARPUZ’un sosyo ekonomik ve yayla turizmi açısından kurtuluşu ve zenginleşmesi demektir.
2-Tarihi otantik misyonuyla, sert olmayan, insan sağlığına yararlı muhteşem havasıyla, stratejik yerleşim alanıyla, kaynak akarsularıyla organik tarıma elverişli arazileriyle bölgemizin en canlı, kış ve yayla turizmi köşelerinden birisi olmaya aday CEBEL-İ BEREKET/Yarpuz Köyü siz değerli Bakanımızın ilgisini beklemektedir.
3-Osmaniye Valimiz Sayın Celalettin CERRAH Bey’in ilgisi ve bilgisi dahilinde Yarpuz’a kadar yapımı devam eden yol yenileme ve genişletme çalışmalarının CEBEL-İ BEREKET/Yarpuz’dan devam ederek 18 kilometre ötedeki İSLAHİYE ve 6 kilometre yakınımızdaki Hasanbeyli İlçesine bağlanmasını, Yayla Turizmi ve ticaret sirkülasyonu açısından anlamlı ve önemli buluyoruz.
4-Arzu ederseniz Zat-ı Alinizi misafir etmek ve yukarıda anlattığımız problemleri yerinde bizzat göstermek isteriz. Başımız üzerinde yeriniz vardır. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin.
Engin bilgilerinize SEVGİ ve SAYGI ile arz ediyoruz