Bir, TDH’yla yola devam edecek.
İki, HYP’si ile yola devam edecek.
Üç, siyasete nokta koyacak.
Dört, CHP’den milletvekili olacak.
Beş, 2019 yılında tekrar Şişli’den belediye başkan adayı olacak.
Altı, 2019 yılına kadar bekleyemez, 2015 seçimlerinden sonra tüm kartlarını oynayarak Hayri İnönü’yü istifa ettirecek ve yerine oğlu Emir Sarıgül’ü belediye başkanı yapacak.
Yedi, yaşananlarla o kadar yıpranacak ki, itibarı yerle bir olmuş olarak kimsenin dikkate almadığı bir aktör olarak yoluna devam edecek.
İstanbul seçimlerinde ne olmuştu?
CHP’ye kabul edildiğinde ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak ilan edildiğinde kaybetse bile, genel başkanlık yolunun kendisine açıldığını kamuoyu ile beraber düşünüyordu.
Bu düşünce en çok da, AK Parti’ye yakın olan medyada seslendirildi. Bu bilinçli bir kampanya idi… Bunun nedeni Sarıgül’ün genel başkan olmasını istemeyenlerin Sarıgül’e oy vermemesine katkı sunmaktı.
Ve 12 Eylül’den sonra yapılan tüm seçimlerden daha fazla oy almasını sağladı, CHP’nin İstanbul’da… Ancak gerçek görünenin dışında biraz daha farklıydı. Sonuçları nereden okuduğunuz önemliydi.
Sarıgül yüzde 40.1 oy oranı ile 3 milyon 494 bin 147 oy aldı. 2009 seçimlerinde ise Kemal Klıçdaroğlu yüzde 37 oy almıştı. Ancak İstanbul’da aradan geçen beş yıl sonrasında seçmen sayısı 1 milyon 393 bin 128 ve seçime katılma oranı yüzde 7.93 oranında artmasına rağmen Sarıgül kaybediyordu.
TDH’nın bir balon olduğu ortaya çıktı!
Seçimlerden sonra Sarıgül, yaptığı açıklamada İstanbul’da 34 bin sandığa sahip çıkamadıklarını ifade ederek, CHP’nin oylarını da 1milyon yükselttiklerini iddia ediyordu. Ancak kazın ayağı ise hiç öyle değildi.
İBB Başkanlığını 3. kez kazanan Kadir Topbaş, Kılıçdaroğlu’ndan yüzde 7.2 daha fazla oy alırken, Sarıgül’den yüzde 7.8 oranında daha fazla oy alıyordu. Ve Kılıçdaroğlu 2009 seçimlerinden önce CHP Gurup Başkanvekiliydi. Sarıgül ise Başbakan iddiası taşıyan, CHP Genel Başkanlığı’na aday olmuş ve TDH diye bir siyasi hareketin lideriydi.
Sarıgül’ün yüzde 3 oran fazlalığı 915 bin 524 oy, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 37 oyunun karşılığı ise 2014 seçimlerinde 3 milyon 226 bin 755 oya tekabül ediyordu. Sarıgül’ün partiye kazandırdığı oy yüzde itibariyla kendisinin dediği gibi 1 milyon değil, çok net olarak 267 bin 392 oydu.
Özellikle seçimler sonrasında, Sarıgül’ün kendi tespitiyle, İstanbul’da sandıkları sahip çıkamadıklarını ifade ederek, TDH diye bir siyasi hareketin de balon olduğunu ortaya koyuyurdu. İstanbul’da bulunan 32 bin sandığa CHP olmadan bile, sözde ikişer adam koyabilecek TDH lideri Sarıgül, sandıklara sahip çıkamadıkları için kaybettiklerini söylüyordu. (Bu konuyla ilgili detaylı yazım.http://www.alitarakci.com.tr/?p=6477)
TDH neden yoluna devam ediyor?
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklandığında, Kılıçdaroğlu Sarıgül’ün TDH’yı kapatacağını ve üyelerinin partiye katılacağını söylemişti. Ve seçimler esnasında da, seçimlerin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen bırakın TDH’yı kapatmasını, seçimler sırasında Büyükçekmece’de olduğu gibi yeni ilçe binaları açtı. Son olarak Avcılar’da yeni açılışın yapılması gibi…
****
Son günlerde ise Sarıgül’ün TDH ve HYP’sini gündeme getirmesi, seçimlere katılacağını bilinçli olarak bizzat kendisi tarafından gündeme getirildiğini anlamamak için çok saf olmak gerekiyor.
Özellikle Şişli’de yaşananların Sarıgül’ün, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kaybetmesinden sonra en itibarsızlaştığı olay Hayri İnönü ve oğlu Emir Sarıgül arasında yaşananlardır. Ve yaşananlar İnönü ile oğul arasında değil Mustafa Sarıgül ile yaşanan olumsuzluktur.
****
Kılıçdaroğlu üzerinde baskı oluşturmak amacıyla TDH ve HYP’nin seçimlere katılacağı iddiaları gündeme getirilerek, Sarıgül itibarını kazanma ve olabilirse genel seçimlerde kendinin yanında üç beş kişiyi daha listeye yazdırabilmek içindir.
Ve şunun altını özellikle çizmek isterim. Sarıgül, CHP içerisinde bugün Muarem İnce kadar güçlü değildir. Sarıgül, seçimlere tek başına katılamaz, katıldığında ise yüzde bir bile oy alması mümkün değildir. Göreceksiniz yakında büyük ihtimalle kamuoyu yoklamaları yayınlanacak, TDH ve kendisinin yüzde 10 civarında olduğuna yönelik bir algı oluşturulmaya çalışılacaktır. Amaç milletvekili olabilmek ve birkaç arkadaşına daha listelerde yer bulabilmektir.
****
Son olarak söyleyeceğim şudur. Sarıgül, Şişli’de yaşanan tüm olumsuzlukların sorumlusu olarak kamuoyunda daha da çok yıpranacaktır. 2. Bölge’den aday olursa da tüm iddialarını kenara bırakarak, 2. bir ismi bile listeye yazdıramayacaktır.
Kılıçdaroğlu büyük ihtimalle de, tüm kibarlığı ile Sarıgül’ü listeye de yazacaktır. Çünkü kendisi Ankara’dan aday olacak, yerine ise Sarıgül yazılacaktır. Bu ihtimal Şişli’de daha büyük karışıklık olursa da tarih olacaktır, Sarıgül için…
****
Şişli Belediye Başkanlığı’na formalite başkan bıraktığını zanneden Sarıgül’ün yanılgısı şudur. Kimse kimsenin noteri olmaz. İnanın en yakın adamı olan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ı bile yerine bıraksaydı, aynı sorunlar yaşanırdı. Hayri İnönü yüzde 62 oy oranı ile Sarıgül’ün, Şişli’de girdiği tüm seçimlerden daha fazla oy aldı. İnönü, belediye meclisinden bile yüzde 2.2 oranın da fazla oy alırken, Sarıgül’ün 2009 yılından aldığı 97 bin 500 oydan, 108 bin 500 oy ile 11 bin daha fazla oy alıyordu. Bu bile İnönü’nün kavgasının nedenini ortaya koyar.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda ise Mustafa Sarıgül’ün Şişli’den aldığı toplam oy 113 bin 355 ile Hayri İnönü’den aldığı fazla oy, toplam 4 bin 855 oydur. Avcılar’da bile Sarıgül, Haney Handan Toprak Benli’den yaklaşık 10 bin fazla oy almıştır.
Son söz: Hayri İnönü’nün Sarıgül’ün kendisini adam yerine koymayan, yok sayan davranışına yönelik isyanı aynı zamanda seçim sonuçlarında gizlidir. Biline… Çünkü oğul Sarıgül’ün liste başı olduğu meclis üyelerinden bile fazla oy almıştır, Hayri İnönü.