Son yıllarda üst üstte geçirdiğimiz covid, deprem, yangın ve siyasi çekişmeler gülmeyi adeta unutturdu. İnsanın fıtratında her sabah bir umutla kalkmak ve hayatını idame ettirmek vardır. Yoksa ekonomik sıkıntı, asgari ücret yetersizliği, emeklinin can çekişmesi, seçimlerin iradelerine bloke koyulması ve tatile gidip diri diri yanan ailelerin kayıpları derken yaşamak zor. Fakat umut fakirin ekmeği diyoruz. Kendi adıma uzun zamandır kahkaha atmadığımı fark ettim. Gülmeyi unutturanlara isyan etmekten kendimize zarar veriyoruz.
Tüketim tuzağı gördüğüm özel günler adlandırılmasına karşıyım. İhtiyaç ve tüketim arasındaki ilişkinin değiştiği, bireyler için tüketimin ihtiyacı karşılamaktan farklı anlamlara geldiği ve bir kimlik göstergesine dönüştüğü günümüz tüketim toplumunda, değişen olgulardan biri de aşk ya da sevgi kavramıdır.14 Şubat ’da hediye alarak sevdiğini mutlu etme çabası. Kapitalist sistemin tuzağı. Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan ticaret sistemi. Toplumsal talep ve ticaret işbirliği. Bunların sanat ve kültür etkinlikleriyle insanlara güzel vakit geçirmelerini sağlamalarına hiçbirimiz hayır demeyiz. Bu noktada yerel yönetimlerin halk için yaptığı bir takım etkinlikler takdire şayan. Bundan farklı bir durumda beklenemez. Kültür ve Sanat anlamında yapılan tüm çalışmalar toplumsal yaşamın sürdürüldüğü kentin temel bileşenidir. Toplumları bir araya getirir ve ortak bir kimlik oluşturmalarına yardımcı olur. Bir toplumun sanatsal ve kültürel mirası, insanların birbirleriyle daha derin bir şekilde iletişim kurmalarını ve ortak değerleri paylaşmalarını teşvik eder. Sanat, kültür üzerindeki en büyük etkisini iletişim yöntemi olarak ortaya koyar. İki kavram birleşince ve uygulaması gerçekleşince insani değerlerimizi sıcak tutuyoruz. Ülkenin veya şehirlerin monoton rutinlerinden bunlarla arınıyoruz.
Mersin’de bir AVM kültür –sanat ve sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde etkinliklere imza atıyor. Sayapark Alışveriş Merkezi Ulusal günler, özel anma ve kutlama günleri, çocuklar için sanat atölyeleri, kadınlar ve dezavantajlı gruplar için farklı projelerin çalışmalarını yürütüyorlar. Sosyal sorumluluk projeleri ile toplumun gelişimini ve toplumda sağlıklı yaşam bilincinin artırılmasını şiar edinmişler. Sanat kalemine daha çok yer vermeleri hepimiz için büyük bir şans. Sanat ve kültür odaklı çalışmaların herkese iyi geldiği, sanatın iyileştirdiği aşikâr. Bu projelerle ön planda olmaları adına uyguladıkları politikada yer alan emeği geçen tüm ekibi kutluyorum. İnanılmaz şekilde takipçilerinin çoğaldığını fark edebiliyoruz. Önümüzde 8 Mart,23 Nisan ve 19 Mayıs kutlamalarında ne sürprizler olacak diye şimdiden merak ediliyor.
Kentimizde sosyal sorumluluk projelerine destek veren kurumlar kent yaşayanları tarafından önemseniyor. Bu bağlamda ticari politikalarının yanı sıra kent tarafından değer buluyor. Sonuç itibariyle herkes için kazan kazan oluyor.
Sanat, günlük stresten uzaklaşmamızı ve duygularımızı ifade etmemiz için en güzel araçlardan. Sağlık disipliniyle görsel sanatların aralarında güçlü bir uyum vardır. Sağlık terapisinde sanatın gücü kullanılmakta.
Sanat İyileştirir, Sanat Birleştirir – Burcu Dimili | Artful Living.
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur. Mustafa Kemal Atatürk
Sanatın zihinsel rahatlama, özgüven, dikkat ve odaklanma, toplumsal bağlantı ve empati gibi birçok alanda olumlu etkiler sağladığı deneyimlenmiş. Ünlü kişiler tarafından kalıcı sözler boşuna söylenmemiş.
İyileşmeye devam…