Doğru sahur’un ipuçları
YAPIN
Mutlaka “Sahur yemeği” yiyin.
Açlığa dayanıklılığımızı arttırmak için sahurda yemek ymeliyiz. Aksi takdirde orucu tamamlamak beden için zor olacaktır.
Olabildikçe imsak vaktine yakın sahur yapmaya özen gösterin.
16 saatten uzun sürecek bir yolculuk için hazırlığımızın tam ve doğru olması gereklidir. Bu nedenle imsak vaktine yakın sahur yemeği yemek açlığa dayanıklılık menzilimizi arttıracaktır.
Yediklerinizi iyi çiğneyin.
İyi çiğnenen gıdalar iyi emilir. Yiyecek ve içeceklerin gerek açlık giderici, gerek beslenme ve metabolizmayı düzenleyici, koruyucu özelliklerinden daha fazla faydalanabiliriz.
Zeytinyağlıları sofranızdan eksik etmeyin.
Zeytinyağlı gıdalar, uzun süre tokluk hali sağlamaları ve yavaş acıktırmaları açısından sahur sofralarının vazgeçilmezi olmalıdır.
Ceviz, fındık, badem, fıstık gibi çerezlerden bir avucu geçmeyecek kadar atıştırın
Yavaş yavaş sindirilmeleri, uzun süre açlığın bastırılmasına yardım etmesi için önemli gıda maddeleri olan bu çerezlerden atıştırın.
Sahurdan sonra hareket etmeye çalışın.
Sindirim sisteminin rahat çalışması ve dolaşım sistemimizin sağlığı için yemek yeme sonrası hareket etmek önemlidir.
Hastalar kendilerine özel olarak hazırlanan yemek ve ilaç uygulamalarını aksatmamalı
Özellikle hastalıklarına ve ilaç kullanmalarına rağmen Oruç Tutma kararı alan hastalar doktorları ile birlikte yiyecek-içecek düzenlerini konuşsunlar. İla düzenlerine iftala sahur arasında uygulayacak değişiklikleri yapsınlar. Ve mutlaka uyulasınlar. Buna rağmen bedenin dengesi bozulursa, hastalıkları artarsa oruç tutma karalarını yeniden gözden geçirsinler
Dişlerinizi fırçalayın;
16 saatten fazla açlık boyunca bakımı yapılmamış dişlerde mikrop çoğalır. Hem ağız diş sağlığı bozulur, hem bedenin diğer organları için hastalık yapabilecek bir mikrop odağı ortaya çıkar. Meydana gelebilecek hastalıklar oruç tutmayı zorlaştırabilir.
SAKININ
Şeker ve şekerli yiyecek-içeceklerden sakının;
Özellikle sahurda şeker, şekerli yiyecek-içecekler, glikoz barındıran yiyecek-içecekler, meyve suları hızlıca tokluk sağlayıp yeterince yemek yememizi engellerler. Ardından hızlıca açlık ortaya çıkartıp yeniden yemek yeme isteği ve mecburiyeti ortaya çıkarırlar. Oruç tumanın ritmi olumsuz etkilenir. Açlığa karşı tahammülümüz, dayanıklılığımız azalır.
Çabuk acıktıran doğal gıdalardan sakının;
Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz(olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği tüketiminden sakının.
Gazlı içeceklerden sakının;
Mide hacmini erkenden doldurur. Erken ve yalancı tokluk hissi verir. Gün içinde huzursuz konforsuz, rahatsız bir durum yaratır. Dışkılama düzenini olumsuz etkiler.
Hızlı yemeyin;
Gıdaların sindirimi ağızda başlar. İyi çiğnenmeyen gıdalar yeterince parçalanmaz ve yeterince tükürükle karışmaz. Daha sonraki sindirim aşamaları uzar ve zorlaşır. İyi çiğnenmeyen gıdalar iyi sindirilmez. Yenilen gıdalardan beden yeterince faydalanamaz. Açlığa tahammül azalır. Oruç tutmak zorlaşır.
Gün içinde gereksiz zorlayıcı, yorucu hareketlerden sakının;
Sahurda doğruları yaptıktan sonra onları doğru muhafaza etmeliyiz. Yediklerimizin 16 saatten uzun süre bizlere yetebilmesi için doğru harcamalıyız. Zorlayıcı, yorucu hareketler açlığa tahammülümüzü azaltır. Bu nedenle sahurda yediklerinize güvenip gün içinde bedeni zorlayacak hareketler yapmayın.