“Halk içinde muteber bir nesne yok Devlet gibi,
Olmaya Devlet cihanda bir nefes gibi”
Beyti Kanuni’ye aittir, asırlardan beri değerini kaybetmemiştir.
Peygamberimizin 1400 Sene Öncesinden Bize Bildirdiği Sağlıkla İlgili Altın Değerindeki Tavsiyelerinden bazıları şöyle:
*- “İnsanların çoğunun kıymetini bilemediği iki nimet vardır: Vücut sağlığı ve boş vakit.” (Tirmizi, C.2. H.no:2304)
*- “Sizlerden her kim vücutça sağlıklı; nefsinden ve malından, korkusuz ve huzurlu; günlük yiyeceği de yanında olarak sabahlarsa, sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur” (Tirmizi (A. Parlayan), H no:2346)
*- Dikkat edin! Size hem hastalığınızı hem de ilacını bildiriyorum. Hastalığınız günahlardır. İlacı ise istiğfardır. (Ramuz El Ehadis, C.1. H.no:2006)
Sağlam bir beden, sağlıklı bir akıl, en büyük nȋmetlerin sahibi olup,tükenmeyenbir hazinedir.
Dünya sağlık örgütüne göre sağlığın 3 temel ölçütü nedir?
1- Bedensel iyilik: Vücüdu oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, mikrop taşıma gibi durumların olmaması hali.
2- Ruhsal iyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen, kendisiyle barışık olma hali.
3- Sosyal iyilik: Nerede, nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü severek hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.
Sağlık hizmetleri nedir?
Sağlık hizmetleri, fert ve toplumun sağlıklı, uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlar. Bu amaçla sağlık hizmetleri yürütülür. Sağlık hizmetleri şunlardır:
1- Koruyucu sağlık hizmetleri
2- Tedavi edici sağlık hizmetleri
3- Esenlendirici sağlık hizmetleri (rehabilite edici)dir.
Sözlükte sağlık ne anlama gelmektedir ?
1- Vücudun hasta olmaması durumu, vücut esenliği, esenlik, sıhhat, afiyet.
2- Vücudun iyi veya kötü olması durumu.
3- Sağ, canlı, diri olma durumu.
“Sağlık hizmetlerine erişim kişilerin doğuştan sahip olduğu bir haktır. Sağlık hizmetlerinin sahip olduğu; dışsallık yayması, kamusal mal olma, asimetrik bilgilendirme, hastalık riskinin ve tüketiminin önceden belirlenememesi, yararlı mal olma, ikame edilemezlik ve devlet müdahalesinin gerekliliği gibi özelliklerinden dolayı birçok ülkede bu hizmetler devlet tarafından sunulmaktadır. Ülkemizde sağlık hizmetleri alanında birinci derece sorumlu ve yetkili olan kurum Sağlık Bakanlığı’dır.
Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde ülkemizde, bireylere yönelik yapılan yatırım ve çalışmalar, devletin temel işlevlerinin başında yer almaktadır. Devletin vatandaşlarına yönelik olarak yaptığı bu çalışmalar ise sağlıklı toplumun oluşmasının adımlarıdır. Devletler bu kapsamda çalışmalar yaparak bireylere dolayısıyla da toplumlara sağlık hizmeti sunmakta ve vatandaşların sağlık hizmetlerini güvence altına almaktadırlar.” Ülkemizde sağlık hizmetleri konusunda büyük bir dönüm noktası Sağlıkta Dönüşüm Programı ile; sağlık hizmetlerinin etkin, verimli ve hakkaniyetli olarak sunulması ile birlikte sağlık hizmetlerinin finansmanın sağlanması ve sunulması hedeflenmiştir. Uygulamaya konulan bu hizmet programının temel ilkeleri ise; insan merkeziyetçiliği, sürdürülebilirlik ve süreklilik anlayışı üzerine kuruludur. Hazırlanan bu programla sağlık sistemi son 10 yıl içerisinde yeniden tasarlanmış ve bu yolda uzun yollar katedilmiştir. Yaşanan olumlu gelişmeler ışığında hazırlanan sağlık politikaları, sağlık ihtiyaçlarına duyarlı politikaların ve stratejilerin önceliklendirilmesi, ikincil mevzuatın oluşturulması, politik istek, destek ve kararlılığın sürmesi, politik ve ekonomik istikrarın devam ettirilmesi, sürekli iyileştirmelerin sağlanması ve sistemi tehdit edecek popülist girişim ve uygulamalardan kaçınılması sağlık sisteminin sürdürülebilirliği açısından önem arz etmektedir. . (Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Sayı: 12’den-Akdağ,2008:23)
İyi niyetle, yapılan işlerin doğruluğunu görmekle, Üniversite yayını bir dergiden aldığımız satır başları yanında, asıl ücreti on lira olan bir ilacın 300 liraya kadar karaborsada satılması da acı bir gerçekle karşımıza çıkıyor.
Bir Eczacı dosttan aldığım Tomoxifen tablet ile Nolvodex tablet, piyasada zor bulunan, bulunmayan, menfaat tacirleri karafınrdan yüksek fiyatla satılan ilaçlar arasında yer alıyor.
Bu ilaç için Sağlık Bakanlığına 79 bin dilekçe gittiği de söyleniyor.
Bu ve bunun gibi daha birçok ilaç yok. Doktorların yazdığı reçetelerle eczahane eczahane dolaşan, ilaç depolarını ve şehirler arası, hatta Yurt dışına kadar uzanan hastaları görüyoruz.
Bu konuda Sağlık bakanlığına büyük görevler düşüyor. İlaçlar karaborsada satılabiliyorsa, demek ki üretimi yapılıyor demektir. Bunun kanuni takibi yapılmalı, menfaat ve istismarcı tacirler, yapanlar cezalandırılmalıdır.
Sağlığın şakası olmaz, sağlıkla oynamanın kimsenin hakkı yoktur.
Yazımızı 2013 yılında yazılan, bir şiirimizle bitirelim.
İMAN VE SAĞLIK…
İman-ı Kâmil sağlık bahçesi,
Olursa âmil, sağlam lehçesi,
İnsana şâmil, helâl akçesi,
En mütekâmil, Hak dilekçesi,
İMAN, OLURSA SAĞLIK,
O ZAMAN OLMAZ DARLIK.
Sağlam kafada, akıl çalışır,
Ay, gün, haftada, buna alışır,
Doğru paftada, kalem karışır,
Şöhret yaftada, nefis yarışır,
İMAN, MUTLAKA İMAN,
OLMAZSA ÇIKAR DUMAN.
Gençlikte sağlık, büyük hazine,
Olunca darlık kıl û kal ine,
Dünyalık varlık, sonda hali ne?
Nasıl uygarlık, bak ahvâline,
SAĞLIK BEŞ ŞEYDEN BİRİ,
GİDİNCE KALMAZ DİRİ.
Sağlıklı iman, yoldaşın olsun,
Beklenen gümân, umudu bulsun,
Hesaplar yaman, defteri alsın,
Adalet liman, gelmeyen kalsın,
KEMÂLİ HASTALANDI,
ÖLÜM GELDİ, DOLANDI.