Sağlıklı düşünmek, zekâ genlerimize bağlıdır. Zekâ genlerinden yararlanmak, onların aktif hale gelmesi demektir. Aktif hale gelmek ise işleyen demirin pas tutmaması gibidir.
Genlerin aktifleşmesiyle zihinde hiçbir problem çözümsüz kalmaz. O halde aktif genlere sahip olmak istiyorsak, okumalıyız, hem de çok okumalıyız.
Oku Kur’an’ın ilk emridir…
Okumak zekâ genlerini parlatır ve sağlıklı düşünmeye neden olur.
Sağlıklı düşünmenin, gerekliliğini biliyoruz. O halde sağlıklı düşünmek için tekrar ediyorum, tek yolumuz okumaktır.
Okuyan, bilmediğini soran insan gibidir. Önü açılır ve asla yolda kalmaz. Yolda kalmamak kendine yeterli olmaktır. Zaten kendine yeterliysen, sağlıklı hareket ediyorsun, demektir.
Zekânı çok okumakla parlatmış ve gelişimini sağlamışsan, ahlaklı, erdemli, iyilikten yana ve doğru düşünen bir insan olur, çıkarsın. Böylece mutlu yaşamın gerektirdiği özgür, korkudan uzak ve sağlam duran bir anlayışta olursun.
Yaşantımızda sevgi ve neşenin derinliğinden gelen bir mutluluğun keyfini duyarız. Bu sayede, doğru ve dürüst düşünmeyi gerektiren bir kişilik kazanırız. Böyle bir kişilik çevresine de ışık tutarak aydınlatır.
Sağlıklı düşünüp kişiliğini geliştirmeyenin başı sıkıntıdan kurtulmayacaktır. Sıkıntı kişilerde tehlike de doğurabilir.
Bu tür kişilerde tehlike, parlatılmayan zekâlılarda derin yaralar açmaya, neden olacaktır. Derin yaralar en küçüğünden büyüğüne kadar yeni ve çözümü zor gedikler açacaktır. Çözümsüz gedikler, toplumda yol geçen hanı özelliği yaratacaktır. Böyle bir toplum, selin önünde bir kayaya çarpıp duracaktır.
İnsan zekasını yanlış yola yönlendiren, duygusal sinirlerdir. Bu sinirler, hissi uyarıları gerekli merkezlere iletir. Böylece vücutta birtakım işlevlere neden olur. Bu bilgilerin bazıları bellekte kısmen depolanır. Gün ay ve bazen de yıl içerisinde ortaya çıkabilir.
Hissi davranışlara, zekâ söz geçiremez. Böyle bir kişi dürtülerinin esiri olabilir. Zekâları yüksek olan kişiler, özel yaşamlarını hayret edilecek, ölçüde kötü yönetirler. Bu konuda çok örnekler vardır.
Mutlu yaşamak sağlıklı düşünmekle mümkündür. İnsanlar doğal yaşantısına ve yapısına uygun yaşarsa daha çok mutlu olacaktır. Duygusal davranışlarımızla, zekâ hareketleri zaman içerisinde çatışacaktır.
Burada duygularımızın, emrinde köleleşmeyeceğiz. Köleleşmek, kendimize yapacağımız, en büyük kötülüktür. Böyle bir kötülük sarmalından dahi kurtulmak, sağlıklı düşünmekle gerçekleşir. Sağlıklı düşünmek, güven demektir.
Güvenli olmak, dengeli ve düzenli yaşamak demektir.
Hasan TANRIVERDİ