Sağlık, doktorların kontrolünde, top yekûn uyulması gereken, kuralları geçerli hale getirmektir.
Doktorlar kuralları söyler, teşhis ve tedavi ise peşinden gelir. Tedavide önemli olan gerekenleri, zamanında uygulamaktır.
İnsanın sağlık konusunda, direnmesi doğru değildir. İnsan, vücudunu tanımalı ve problemle ilgili yorum, doktora bırakmalıdır. Doktor bu konudaki bilgi ve deneyimiyle, gerekli teşhisi koyacak ve tedavi işlemini yapacaktır.
Kişi, doktorun verdiği bilgiye harfiyen uymalıdır. Aksi takdirde, artan probleminle baş başa kalırsın. Geçmişteki bu tür, düşüncesizliklerin acısını yaşlılıkta çekersin. Yıllar göz açıp kapatıncaya kadar geçer. Halbuki vücut bakım ister. Gençliğin aşırı davranışlarını sürdürmek, doğru değildir. Yaş ilerledikçe gerçekleşen bir takım değişikliğin, olacağını bilinmelidir.
İnsan sağlık açısından, bedenen ve ruhen iyi beslenme, uyku ve spor yapma gibi alışkanlıklarını sürdürmelidir. Bu konuda neyin yararlı veya zararlı olduğunu anlamak, kolay değildir.
Beslenmede yemek zamanı, az veya çok yeme kişinin deneyimine bağlıdır. Bu sürede neşeli olmak, hüzünlü durmamak, ömrün uzamasının nedenidir.
İnsan iyi yönlü ve zevkli alışkanlıklarını sürdürüp kendine zarar veren deneyimden vazgeçmelidir. Ayrıca sinir ve stresten uzak durmalıdır.
İnsan dünyaya bir defa gelir, yaşamın değerini bilmelidir. Günün neşeli geçmesini sağlamalıdır. Hoşlandığın şeylere neşeyle adımını atmalıdır. Küçük hediyelere sevinmelidir.
Hastalık hastası olmak, sağlığı koruma becerisi değildir. Beceri sağlıklı beslenmedir. Bu konuda vücuduna aldığın, besin sana dokunmuyorsa, anla ki sağlıklıdır. Böyle bir olayı da doktora danışmalısın. Duyuların sağlık üzerine eğilmesini tercih etmelisin. Bana bir şey olmaz deyip yolda izde kalmamalısın.
Aşırı hareketlerden kaçınmak gerekir. Zayıf kalmak için, yememek yerine, az ve zamanında yemek gerekir. Yine vücut hareket halinde olmalıdır. Dengede bir vücut için, dinlenme ve uyku önemlidir.
Kendini tanımak, esaslı bir kabiliyettir. Kendin olmak, bilgi birikimiyle başlar. Bu demektir ki, bedenin ve ruhunun sağlıklı kalması, beyin sisteminin çok iyi çalıştırılmasına bağlıdır. Sinir sistemi lokomotiftir. Lokomotifin aktivitesi, beslenme ve okumaktır.
Okumak zekâyı geliştirir. Uyumak da bedeni dinlendirir.
Hasan TANRIVERDİ