Daha başka bir başlık koymayı düşünmüştüm. Mesela Amerika Rusya’yı işgal edebilir mi? Gibi.
Bu garip sorular nereden çıktı. Daha mantıklı bir şeyler yok mu diye düşünebilirsiniz.
Hayır, bu sorular benden çıkmıyor. Amerika bu soruların cevabını bulmamızı istiyor.
Biliyorsunuz, Amerika Pasifik’te, Çin Denizi’nde deniz ve hava kuvvetlerinin katıldığı, pahalı tatbikatlar gerçekleştiriyor.
Tarafların yaptığı bu tatbikatların iki temel amacı var. Karşı tarafa gözdağı vermek ve kimin kimle ittifak halinde olduğunu dünya kamuoyuna açık etmek.
Ancak şu sıralarda askeri tatbikatların sayısının ve büyüklüğünün gittikçe artığını gözlemliyoruz.
Amerika İkinci Dünya Savaşından bu yana, yaptığı askeri tatbikatların en büyüğünü 12-21.2012 Mart tarihlerinde, Artic Denizinde gerçekleştirdi. Artik Denizi yerine, Kuzey Kutbu Çevresi diye de tanımlayabiliriz.
NATO ülkelerinden Amerika, Norveç, Kanada ve Danimarka’nın dâhil olduğu bu tatbikata 16800 Amerikan, 800 Norveç askeri katıldı. 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen bu tatbikatlara çok az sayıda asker ve araç katılıyordu. Bu kez öyle olmadı.
Anlaşılıyor ki, Amerika Rusya’yı hem Pasifik’ten hem de Alaska tarafından,
baskıya almaya çalışıyor.
Artik Denizinde buzun üzerinde yapılan bu tatbikatlar, Amerikan askerinin buz üzerinde ve buzun içinde savaşma yeteneğini kazandırmaya yönelik.
Amerika biliyor ki, Rusya’nın buz ve soğuk deneyimi çok yüksek. İkinci Dünya Savaşında Almanları Volgagrad’a kadar çekip, Stalingrad’da imha ettiğini öğrenmiş. Eğer Kutuplardaki petrol kaynaklarına ulaşacaksam, askerimin buz tecrübesini artırmam gerek. Böyle düşünmese, Artik Denizinde buzun içinde tatbikat yapmanın ne âlemi var?
Tatbikatın amacı da garip. Terör’e karşı olduğu belirtiliyor. Teröristin buzun üstünde ne işi varsa?
Nevada çöllerinde yaptıkları tatbikatlardan, İslami terör çıkmıştı.
İSDEMİR de görevli iken, demir çelik eğitimi almak için Rusya’da bulunma şansım oldu.1974. Bir sabah kalktık, işe gideceğiz, dışarıda bir metre kar var. Tüm yollar açıktı. Hava Sıçaklığı -35 idi. Hayat normal devam ediyordu.
Amerika’da bazen kış sert geçiyor. Nasıl perişan olduklarını televizyonlarda izliyoruz.
Buz işi Amerika’nın işi değil. Buzla baş edemez, Rusya’yı da işgal edemez. Bunu biliyoruz da, buz tatbikatını anlayamıyoruz.
Aslında gizli-açık yeni bir Soğuk Savaşın devam ettiğini söyleyebiliriz.
Rusya ve Çin savaş gemilerinin Sarı Deniz’de yaptığı müşterek tatbikatı da hatırlasak, soğuk savaş tespitinin o kadar da abartı olmadığını anlarız.