Hey koca tarih, hey koca millet!… Böyle bir değişim, kabuk kırma, yozlaşma, soysuzlaşma, dinden, imandan, dilden, tarihten kopma, ayrılma, hatta düşman kesilme, Ahkâm-ı Şeriyyeye karşı gelme, maziye ve ecdada düşmanlık, her kafadan
bir din anlayışı ile fetva verme, ahkâm kesme; bu toplumu nereye götürüyor, nereye gidiyoruz, bilinmez..
Tanzimat’la başlayan, kanla, canla, irfanla kazanılan Cumhuriyet döneminde zirveye çıkan batılılaşma, ihanet haline gelmiş, koca bir imparatorluğun devamı son karakol Devleti, milleti Kıyamet’e doğru sürüklenmekte; kimsenin, kimselerin kılı bile kıpırdamamaktadır. Herkes halinden memnun, Müslümanlar özellikle memnun ve bir davası, gayesi, çilesi, acısı yok gibi…
Osmanlının dibacesi, medeniyet gözesinin kaynağı Bursa’nın tarihimizde ve değerlerimiz içerisinde ayrı bir özelliği ve güzelliği vardır. Bursa’da ikiyüz bin vakıf eseri yağma edilmiş, talanda yok pahasına satılmış, camiler, medreseler, kümbetler, imarethaneler gayesi dışında kullanılmış, isimler değiştirilerek manevî cinayetler işlenmiştir.
Yıllardan beri yazıyor, konuşuyorum. Fevzi Çakmak Caddesinin değiştirilen ismi FOMARA, azılı bir Yunan Yahudisi… İstiklâl Harbinde; Türk askerlerine, milislere tuzaklar hazırlayan, Yunan kopillerine yataklık ve yalakalık yapan, yardımda bulunan bir hain.. Bursa’da ismini taşıyan işhanı var, halkın ağzında hâla Fomara olarak gezer durur.. İsmi Domba olan bir köyün, Şehitler olarak isminin değiştirilmesi ile o tarihlerde bu köyde cereyan eden olayların perde arkası ve bugünkü hali ayrı bir yara, ayrı oyun, gerçekler bellidir.
Yeni bir oyun daha gündeme bomba gibi düştü, kimsenin haberi bile yok. Üç Ortodoks Rum Papaz Aya İrini, Aya Yorgi ve Aya Sorti isminden adını alan TİRİLYE, (Bazı rivayetlerde: dere ağzında bol miktarda bulunan barbunya balığı anlamına gelen Trigleia ve bölgede üç köyün birleşmesiyle kurulan bir yerleşim yeri olduğu tri (üç) anlamından dolayı Tirilye ismi verildiği de ileri sürülmektedir.)
1963 yılında Tirilye, ZEYTİNBAĞI olmuş, ahlak ve millî değerlerimize ter düşen bazı diziler bu beldede çekilmiş, 5393 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, ilgili kanunun onuncu maddesi uyarınca, beldenin adı, yeniden TİRİLYE olmuştur.
Nilüfer’de bulunan MİSİ’nin şimdiki adı GÜMÜŞTEPE, Alaaddin bey’in adı da FODURA, sıra bunlara gelir mi dersiniz?…
Ağlar mısın, güler misin, hiddetinden çağlar mısın?…Güvendiğimiz vali Şahabettin Harput da bu konuda yardımcı/önayak olmuş, Rum ismi yeniden geri verilmiş.
Mudanya Yunanlılar tarafından 1920 de işgal edildiğinde; Tirilye’de zengin Rumlar oturuyor, düşmana yataklık yapıyorlardı.
12 Eylül 1922 tarihinde Mudanya’nın geri alınmasından önce, Yunanistan kralı I. Kostantin, 1921 yılı Eylül ayında Tirilye’yi ziyaret etmiş, Rumlara gizli talimatlar vermişti.
Eski kiliseler de, bugün bu beldede ayakta, korunuyor. İsmi geri geldi, Rumlar sevinç içinde, bakalım zaman ne gösterecek?
GÜL DİKENİ
SİLİNMEZ.
BATTIKÇA BATAN BİR GEMİ,
NERE GİDİYOR BİLİNMEZ.
AKLINI TOPARLA EMİ?
İNAD-I KÜFÜR SİLİNMEZ.
KEMÂLİ