Kıbrıs Türkü’nün sembol lideri 27 Ocak 1924 tarihinde Kıbrıs’ın Baf bölgesinde doğdu. Babası hakim Raif Bey’dir.
1,5 yaşında iken annesini kaybetti Anneannesi ve babaannesi tarafından büyütüldü.
1930 yılında eğitim için İstanbul’a gönderildi.
Arnavutköy’de Fevzi Ati Lisesi’nde yatılı okumaya başladı. Ortaokuldan sonra Kıbrıs’a döndü ve liseyi Kıbrıs’ta bitirdi.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra hukuk eğitimi için İngiltere’ye gitti. Mezun olduktan sonra avukatlığa başladı. 1949 yılında savcılık yapmaya başladı.
27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingde Dr. Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı.
Türk Cemaatının iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Dr. Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üslenip, toplumun çıkarlarının takipçisi oldu.
Faiz Kaymak’ın teklifi ve Dr. Fazıl Küçük’ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu kongresinde başkanlığa seçildi.
Savcılık görevinden İngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve Cemaat sorunlarıyla uğraşmaya başladı.
1955 yılında terörist bir hüviyete bürünen Enonis’le mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1.8.1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurdu.
1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile 1960 antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlanmasında emeği geçti. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi’yle İcra Komitesi Başkanlığı’na seçildi.
1958 yılında Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Zürih-Londra antlaşmaları öncesinde Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara’ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi.
16 Ağustos 1960 tarihinde 650 kişilik Türk Alayı Magosa Limanı’na ayak bastı. 1963 olaylarından sonra Denktaş temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Temaslarını tamamlayan Denktaş bir sandalla Kıbrıs’a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı.
1964 Londra Konferansından sonra Makarios tarafından istenmeyen adam ilan edildi. Yeşilada’ya girmesi yasaklandı. Gizlice Erenköy’e çıkarak savaşa katıldı. 1967’de adaya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye’ye geri verildi. 1968’de adaya giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs’a döndü.
1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 28.2.1973’e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı seçildi.
13. 2. 1975 tarihinde Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976’da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı oldu.
22.4.1990’da ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 1995’de de cumhurbaşkanı seçildi.
Denktaş 2005’te yapılan Cumhurbaşkanlığı görevini devretse de boş oturmadı. Sürekli düşüncelerini bir çok gazetede köşe yazılarıyla değerlendirdi, yol gösterdi.
Rauf Denktaş 13.01.2012 tarihinde Yavru vatan Kıbrıs’ta Vefat etti.
Türk Milleti; Ömrünü Kıbrıs davasına adamış, vatansever, siyaset ve devlet adamı mücadeleci Türk bahadırını saygıyla, minnetle anıyor.
Türklük;
İnsanlığın güvencesidir.
Tarih boyunca; Asya’da, Avrupa’da Afrika’da, Ortadoğu’da haksızlık, zülüm ve adaletsizliğe karşı, huzurun, güvenin ve insani değerlerin temsilciliğini yapan Türk Milleti, her dönem kahramanları ile var olmuştur.
Her zor dönem, kendi kahramanını ortaya çıkarır.
Nurullah AYDIN
13 Ocak 2015- ANKARA