Toronto Sun Gazetesi Afganistan’da, Amerika’nın dağıttığı rüşvetin, dünyada eşi görülmemiş, duyulmamış bir iş olduğunu yazıyor. Bir trilyon dolarmış.NATO’nun işgali meşrulaştırmak için halkı yanına çekmesi, anlaşılabilir bir şeydir.
Tabi savaşın kazanılması mantığından giderek bu akıl yürütmeye varabiliyoruz. Yoksa Afganistan işgalini olumladığımızdan değil, elbet.
Rüşvet, üretim ve bir emeğin karşılığı olmadan elde edilen bir gelir olduğu için yarattığı kurumlarda buna paralel gelişir.
Bu kurumlar tahmin edilebileceği gibi, mafyavari ya da mafya kuruluşlarıdır.
Mafya kapitalizmin yapısal unsurlarındandır.
Şöyle düşünürsek yanlış düşünmüş oluruz. Amerika Afganistan’da mafyatik kurumlar kurarak bir yere varamaz.
Hayır, varır.
Mafyalaşma olmadan kapitalizm kurulamaz. Kanunsuz şiddet, kendini kabul ettirene dek, mafyadır. Kendini kabul ettirdikten sonra halkın rızası gelir ve meşrulaşır. Halkın rızasını almaya başladığı andan itibaren de artık devlettir.
Afgan halkının işgale karşı direncini mafya ile kırmak, dokuz yıldan beri sürdürülen işgalin ömrünü uzatır mı bilinmez. Ama toplumu mafyalaştırarak yol almak, kapitalizmin yapısal araçlarından birisidir.
Her şeyde olduğu gibi, savaşın da bir ahlakı, bir kuralı olması gerekir.
Kapitalizm için sonunda elde edilecek kar yüksekse, gidilen yol mubahtır. Eğer, Amerikan devletinin Afganistan işgalinin sonunda elde edeceği değer bunu gerektiriyorsa, yani rasyonel ise, bu yatırımı(savaşı) yapmaya değer.
Ahlaki olup olmadığı sonraki meseledir.
Rüşvet verme ve mafyalaştırma işinin rasyonel olduğunu sonradan anlatmanız da mümkün olabilir.
Ama savaşı kaybederseniz, kullandığınız tüm yöntemler eleştiriye hatta cezaya tabi olabilir.
Afganistan savaşı Amerika’nın şimdiye kadar girdiği en uzun savaştır. Afganistan’da da üretilen eroinin en yüksek olduğu yıl 2009’dur.
Amerika artık, savaş ve borç müptelasıdır.
Afganistan’da rüşvet ile sürdürülen savaş, İran için korsanlık ile devam edeceğe benziyor.
İran’ın Avrupa bankalarındaki paralarına el konulması, körfeze giren ticaret gemilerinin Amerikan savaş gemilerince denetlenmesi, artık 14. yüzyıl korsanlığını aratmayacağa benziyor.
Batının İran’a uyguladığı bu ambargo bu şekilde devam ederse, savaş kaçınılmazdır. Hatta bu kez savaşı başlatan Amerika olmaz. İran savaşı başlatabilir.
İçimi acıtıyor, rasyonalite adına ahlakın hiçe sayılması.
İçimi acıtıyor, her gün yüzlerce Iraklı ve Afganlının ölmesi.
İçimi acıtıyor, yarın bizi de iç boğazlaşmaya götürecek Amerika’ya Afganistan da asker desteği vermemiz.