İnandığımız, gördüğümüz, duyduğumuz her şey gerçeğin sadece görünen yarısıdır. Gerçeğin diğer yarısı da, bu gördüklerimizin, duyduklarımızın ve inandıklarımızın tam tersidir! İnandıklarımız ve inandıklarımızın tam tersi, birbirini tamamlar ve pozitif düşünceyi oluşturur Pozitif düşünce dediğimiz her iki tarafı birden görebilme yetisidir.
Yazıma birkaç örnek vererek devam etmek istiyorum. Doğum bizim için güzeldir, onu sevinç ve coşku ile karşılarız. Evet, doğum bir gerçektir. Fakat doğum, gerçeğin sadece bir yarısıdır. Diğer yarısı da doğumun tam zıttı olan ölümde mevcuttur. Yaşamı oluşturan birbirini tamamlayan işte bu iki gerçek…
Başka bir örnek; “kazanmak”… Kazanmayı pozitif bir durum olarak değerlendiririz. Fakat bu sizin görüşünüzdür ve bu görüş gerçeğin sadece bir yarısıdır. Neden gerçeğin diğer yarısını, yani yenilgiyi görmezden geliyor ve gerçeğin bu yarısının iyi bir şey olmadığını düşünerek otomatik olarak reddediyorsunuz? Yenilmek kazanmanın diğer yarısıdır, diğer yüzüdür. Kazanmak ve kaybetmek, bir araya geldiklerinde ancak bir bütün oluşturabilir. Kazanmayı ancak kaybede kaybede öğrenirken yenilgiye bu kadar karşı çıkmak niye?
Genelde mevsimlerden yazı, sıcak havayı ve bol güneşi sever, yaz aylarının iyi olduğuna inanırız. Yazın zıttı olan kışı, soğuğu, karı, yağmur ve çamuru pek çok kişi sevmez ve reddeder. Ama kış da bir gerçektir. Yaz ve kış birbirlerini tamamlar ve bu birliktelik bir bütün oluşturur. Aynı mantıkla “gençlik” üzerinde de düşünebiliriz. Gençliği, gençleri ve genç olmayı severiz. Ama gençliğin tam zıttı yaşlılık da gerçeğin bir parçası değil midir?
Gençlik-yaşlılık, güzellik-çirkinlik, kadın-erkek, gece-gündüz, mutluluk-acı, sağlık-hastalık, huzur-stres, başarı-yenilgi, aydınlık-karanlık… Evet bunlar ve daha sayamadığım birçok dualiteyi pozitif ya da negatif olarak değerlendirmekte ve gerçeği durmadan reddetmekteyiz. Konu ile ilgili kritik olan asıl soru negatif olarak değerlendirip reddettiğimiz şeylerin gerçekten de düşündüğümüz gibi, negatif olup olmadığıdır. Pozitif ya da negatif diye birbiri ile çelişen iki uç kavramdan gerçekten söz edebilir miyiz? Tüm bu soruların cevaplarını gelecek yazımızda detaylarıyla açıklayacağım, ama şimdi tekrardan konumuza geri dönelim. Bu yazının odak noktası pozitif düşüncenin ne olduğuydu. Pozitif düşünce, iki zıt gerçeği aynı anda görebilmek, kabul edebilmektir. Yarısı su dolu bir bardağın sadece dolu kısmını görmek ve boş kısmını reddedip görmezden gelmek pozitif düşünce değildir. Önemli olan bardağı hem boş hem dolu kısmıyla beraber görüp onu bir bütün olarak değerlendirebilmektir.
Hayatınızın değişmesini istiyorsanız, şu andan itibaren bu yazıda anlatmaya çalıştıklarımı kendi hayatınızdan örnekler ile zenginleştirerek uygulamaya başlayın ve bakın hayatınız nasıl da değişmeye başlayacak.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.