Yandaki yazımızda, İstanbul Emniyeti’nin mobese sistemi sayesinde kundakçılık yapanları gerek suçüstü, gerekse işlendikten sonra ele geçirdiğini dile getirdik.
Burada, polis üzerine düşen görevi yerine getirmenin huzurunu yaşıyor. Bundan sonrası da, artık adaletin görevi olarak ortaya çıkıyor.
Ve, bence asıl önemlisi de şimdi başlıyor.
Bugüne kadar AB uyum yasaları çerçevesinde bir takım suç olaylarında ele geçirilen zanlılara yönelik tutuksuz yargılanma ve sonuçta da serbest bırakılma hükümlerinin en azından bu suç için bir kez daha gözden geçirilmesi gerekir.
Yanlış anlaşılmaya meydan vermemek için, niyetimizin adaletin işleyişine herhangi bir müdahalede bulunmak olmadığını belirtelim, ama bu arada da yakalanan sanıkların yaşları dikkate alındığında da, 13-15 olması durumuyla, ifadelerinin alınıp serbest bırakılması karşısında, bir anlamda suç işlemeye de teşvik edilmiş anlamının çıkacağının, ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiğini de aklımızdan çıkarmayalım.
Zaten özellikle bu yaştakilere işletilen bu kundaklama olayı suçu, PKK eşkiyasının nasıl olsa kanunun boşluklarından yararlanıp, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılır mantığı içerisinde olduğunun bir göstergesi oluyor.
Eğer onların bu düşünceleri, adalet tarafından yerine getirilirse, kundaklama olaylarının da önünü almak mümkün olmaz.
Hatta, belki de 7-8 yaşındaki çocukların ellerine verilecek olan molotof kokteylleriyle, daha çok araç da kundaklanacaktır.
İntikam alma hissi ile yanıp tutuşan eşkiyanın bu girişimine, uyum yasaları bir an gözardı edilip, gerekli en ağır ceza mutlaka verilmelidir. Aksi takdirde, bir anlamda milli servet olarak da kabul edilen trilyonlarca liralık aracın yakılmasının ceremesini vatandaş olarak neden bizler çekelim?
Aynı suçlar herhangi AB ülkesinde yapılsa, bakalım nasıl karşılık verirlerdi? “İyi ki yaptınız” diyerek, serbest bırakacak halleri yok tabii ki…
Artık bir takım yasalardaki maddelerin ciddi bir şekilde tekrar gözden geçirmenin zamanı çoktan geldi. Daha fazla zarar görmeden hem de!..