Bu havalarda çok volatil olacağından günlük alım satım için dışarıda kalmakta fayda var. Vadelide açık – kısa pozisyon denenebilir. Küçük karlar hemen realize edilmeli.
Likidite krizi, borç krizi, ABD’nin bugüne ötelenen Kredi notu krizi…
Hep dediğimiz şey likidite problemi ana problem… Borç krizi en büyük kriz değil. ABD de federal bütçe açığının 1,2 Trilyon USD azaltmak için yapılan görüşmelerde yaşanan sorunlar, olumsuz haberler hisse senedi ve emtia fiyatlarını olumsuz etkiledi. Daha önceden de bildiğimiz gibi bu görüşmeler ABD’nin kredi notunu doğrudan etkileyen bir hususdu. Bu konuda dikkatli bir kararlılık çıkmazsa kongrede uzlaşma sağlanamazsa ABD notunun düşmesi gündeme oturacak. Bundan dolayı zaten hassasiyet içinde olan AB borsaları daha çok satışa maruz kalarak günlük kayıplarını % 3’lere yakın civarlarda gerçekleştirdiler. Gün içinde merkez ülkelerin krize maruz kalabileceği dedikoduları ile Fransa’da sıkıntılar var dedikodusu satışları arttırdı.
Likidite krizi, borç krizi, ABD’nin bugüne ötelenen Kredi notu krizi. Sayın Babacan beklenmedik şeyler olabilir derken aslında bize çok iyi tedbir alma fırsatı verdi. ABD kongre anlaşmazlığı beklenen bir şey değildi.
AMD yönetim kurlu üyesi Juergen Stark borç krizinin AB çevresindeki ülkelerden Merkez ülkelerine doğru kaydığını söylüyor. Bu yorumla son günlerde yaşana istikrarsızlığında bu sebepten yaşandığını vurguluyor. Merkez Ülke diye kast ettiği herhalde Almanya ve ABD. Çünkü merkez de şu an sıkıntı bulaşmamış tek ülke Almanya var. Onunda üstünde uluslararası fon lamacısı ABD var. Zaten bugün yaşanan dalgalanmalar bunları destekleyen bir süreci bizlere göstermiş oldu.
Altında ciddi düşüş…
Dolara dönüş ve ABD tahvillerinin değer kaybetmesi bütün emtia ürünlerinden bir çıkışı beraberinde getiriyor. Bundan dolaydır ki Altında son zamanların en düşük seviyesine gerilemiş oluyor. Altında 1710 ons/dolar seviyesi kırıldığından hızlı bir kar realizasyonu süreci takip edilebilir. ABD de istikrarsızlık devam ederse bir süre daha değer kaybeden Altın ile karşı karşıya kalabiliriz.1640 seviyeleri aşağı doğru kırar mı önemli. Takip etmemiz gereken en önemli seviye 1640-1610…
Geçen hafta DAX endeksini incelerken ters omuz baş formasyonun gördüğümde acaba, dediğim nokta maalesef 5750-5800 omuz çizgisinin önemini anlamalıydık. Endeks bu seviyeyi kırdığında DAX hızlıca geri çekilmeye devam etmiş ve yolculuğunu orta vade de şimdilik 5250-5200 seviyesine sürdürecek gibi duruyor.
DOW JONES sanayi endeksi 11500 destek seviyesinde haftanın ilk günü tutundu. Ama teknik olarak hedefe daha ilk günde hızlıca ulaşılması destek seviyesinin kırılabileceği sinyalini veriyor. Yeni hedef 11000 seviyesi, yeni kuvvetli destek olarak 11000 duruyor. Haftalık analizde bu seviye test edilebilir. Daha öncede belirttiğim gibi likidite bolluğu yaşayan ABD piyasaları endeksin çok düşmesini fırsata çevirebilir. Ama kimsenin acelesi yok. Yeni pozisyonlar OCAK ta açılabilir.
Dolar mı değerlenecek Euro mu? Çok karmaşık bir problem. AB krizi Euro un değer kazanması önünde en büyük engel. Hatta Euro varlığı tartışma konusu. Bunun yanında Dolar da ise son gelişmeler değerlenmesine izin veremeyecek gibi. İkisi de birbirine karşı değerlerini koruyacaksa diğer değerlere karşı bu para birimleri ne olacak? Anlamamız gereken önemli konu bu. Emtia ve diğer enstrümanlar bu gelişmeler ışığında değer kazanması gerekir. Buna rağmen dolara doğru bir yönelişle altından bir kaçış var. Bunun geçici olacağını düşünüyorum. Sadece stresteki fonların eve dönüş telaşı.. Aklı başında herkes enflasyon ve değersizlik krizinin başlayacağını görür.
Türkiye de ne oluyor?
Cuma kapanışı ilginç biten IMKB ve para piyasaları haftaya yine kritik gelişmelerle başladı. Özellikle TL nin değer kaybı beklenenden öte olmaya başladı. Yüksek faiz seviyesine rağmen TL den Yabancı para birimlerine geçiş hızlandı. Bunu Rekabet Kurulunun 12 Banka hakkında soruşturma açtığı haberi eklenince bu sefer finansal sektörün IMKB de ki temsilcilerinde yaşanan satışları da eklendi. Kurlarda yaşanan çıkış bu satışların etkisi ile hızlanmış oldu. Faiz seviyesinin 10,5 olduğu bir ortamda daha fazla para çıkışın normal sayılmayacağı aşikardır. Ama bunları tetikleyen farklı dinamikler var. Göz ardı edemeyeceğimiz ABD kongresinde görüşmesi yapılan tasarruf tedbirleri ile ilgili kriz olumlu sonuçlanmaz ise para çıkışı hızlanabilir. Şu ana kadarda olumlu bir haber yok…
Suriye gerginlikleri de piyasaları strese sokuyor… Özellikle HAC farizasını yerine getiren kafilenin SURİYE den geçerken silahlı saldırıya maruz kalması stresi tetikledi. Dikkatli olmaz zamanı..
IMKB 100 endeksinin 54500 den aşağıda işlem görmesi hızlıca 52500 seviyesini test etmesi, tepki almadan 52752 den kapaması olumlu olmayan teknik yorumdur. 52750 üstüne doğur hemen tepki gelmezse 52900 seviyesinin üstünde kalmazsa düşüş 51500 ve 48500e kadar devam edebilir. Bu havalarda çok volatil olacağından günlük alım satım için dışarıda kalmakta fayda var. Vadelide açık – kısa pozisyon denenebilir. Küçük karlar hemen realize edilmeli.
İzlenmesi gereken konular;
1- Suriye krizi,
2- Fransa’nın durumu ve AB krizi,
3- ABD de kongre görüşmeleri, Olumsuz sonuçlanma ihtimali yüksek…