“Özerklik ve İki Dil Talebi Kürt Sorunun Çözümündeki En Büyük Engel”
Sivil Toplum ve Diyalog Merkezinin www.siviltoplummerkezi.com web sayfasında düzenlediği ankette BDP’nin özerklik ve iki dil çıkışının amacı ne? sorusuna cevap aranılmıştır. Ankete katılan aktivistlerin yapmış olduğu değerlendirme sonuçlarına göre yüzdelik dağılımı şöyledir:
*Seçim kampanyası (% 20)
*Kürdistan için başlangıç (% 75)
*Kürt sorunu çözüm arayışı (% 5)
Türkiye açık bir toplumdur. Her görüş, her düşünce tartışılabilir. Ancak bu düşüncelerin Türkiye‘ye getirisini ve zararlarını çok iyi hesap etmek gerekir. Demokratik açılımla başlatılan değişim sürecini bazı kesimler suiistimal ederek bu değişimi baltalamaya çalışmaktadır.
BDP’nin son zamanlarda ki özerklik ve iki dil çıkışı bir talepten çok kürt sorununun çözümü için ortaya konulan demokratik gelişmeleri engellemeye yöneliktir. Onun için BDP böyle bir şey olmayacağını bile bile özerklik ve iki dil çıkışını maksatlı olarak dillendirmektedir ki amacı demokratik sürece sekte vurmaktır.
Ülke hayrına olmayan her türlü entrikaların, oyunların çok iyi okunması gerekir. Ve galeyana gelmeyerek, soğukkanlılıkla çözüm arayışları sürdürülmelidir. BDP’nin haddini aşan çıkışına Kürt halkı da, Türk halkı da itibar etmemeli ve Kürtçenin her kesimin saygı duyduğu bir dil olduğu da unutulmamalıdır.
Bu ülkede herkes ana dili neyse zaten onu konuşuyor. Kürt vatandaşlarımız her yerde Kürtçe konuşabiliyor. Kürtçe televizyonu yayına geçti. Doğuda tabelaların ve duyuruların çoğu da zaten iki dildir.
O zaman BDP ‘nin bu zamansız çıkışını çok iyi analiz etmek ve sorgulamak gerekir. Çünkü BDP’nin bu çıkışı bir çözüm önerisi değil ve belki de çözümün önündeki en büyük engeldir. Eğer BDP Kürt halkının menfaatleri için çaba göstermek istiyorsa, akla ziyan talepler yerine, kabul edilebilir, hesaplı, rasyonel talep ve uygulamaları dile getirmesi gerekir.
Türkiye’nin dili ve bayrağı tektir. Aksi girişim ve talepler maksatlı ve kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Ankete katılanların ortaya koymuş olduğu bu tablo gösteriyor ki insanımız BDP nin özerklik ve iki dilli hayat taleplerini bölge insanının sorunlarının çözüm bulma noktasında samimiyetten uzak ve ülke bütünlüğünü tehlikeye düşüren, seçim yatırımı bir girişim olarak değerlendirmektedir.
Kürt sorunun çözümü demokratik özerklik veya iki dil talebiyle değil, demokrasi standartlarının yükselmesiyle olur. Demokratik özerklik veya iki dilde ki talep çözüm yerine, çözümsüzlük getirir.
AKP’nin onlarca fiyaskosundan en pahalıya patlamış ve etkileri daha da devam edecek olan Açılım zevzekliğinin bilançosu, artık birbirini eskisi kadar sevmeyen, güvenmeyen ve yabancılaşmış iki halkın varlığı gerçeğidir.
Teşekkürler BOP Eşbakanı Recep Tayyip Erdoğan.
Son paragrafınıza özellikle katılıyorum.