Bağırsaklarımızdaki bakterilerin sağlıklı yaşamak, hastalıklardan uzak kalmak için ne kadar önemli olduğunu gösteren araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor.
Bağırsak bakterileri ile ilgisi olduğu iler sürülen hastalıklardan biri de “otizm”.
J. Rodakis, Microbial Ecology in Health and Disease’ de yayınlanan yazısında otistik oğluna boğazındaki streptokok enfeksiyonu için verilen antibiyotiğin otizm belirtilerinde belirgin bir düzelmeye yol açtığını bildiriyor ve bu ilişkinin araştırılması gerektiğini vurguluyor.
Amoksilin isimli antibiyotik tedavisinin dördüncü günüden itibaren çocuğun göz teması ve konuşmasının düzelmeye başladığı, enerjisinin o güne kadar hiç görmedikleri kadar fazlalaştığı bildiriliyor.
Rodakis, otizm antibiyotiklerle tedavi edilsin demiyor ama bağırsak bakterilerinin bu hastalıkta çok önemli olduğuna inanıyor.
Rodakis şunları söylüyor:
“Çocuklara antibiyotik vermek çare değil ve bunun zararlı sonuçları da olabilir.
Antibiyotiklerle hastalık belirtilerinin düzelmesinin, otistik çocukları olan birçok anne babanın dikkatini çektiği ve hatta bazılarının çocuklarına bu amaçla rutin olarak antibiyotik verdikleri biliniyor.
Antibiyotiklere cevap veren çocukların incelenmesiyle otizmin biyolojisi hakkında pek çok şey öğrenebiliriz.
Bu müspet tecrübeler yanında bazı ilaçların belirtileri artırmaları da mümkündür.”
Bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri var
Bağırsaklarımızda vücudumuzdaki tüm hücrelerin sayısının 10 misli fazla bakteri yaşıyor ve bunların sağlıklı olmamızda hayati ehemmiyetleri var.
Mikrobiyotanın basit bir bakteri topluluğu olmadığını vurgulamak için bağırsaklardaki bakteri topluluğunu bir “organ” olarak değerlendirenler olduğu gibi bunlara “ikinci beyin” diyenler de var.
Bağırsak beyin ilişkisi
Arizona Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada otizmi olan çocukların bağırsaklarındaki bakteri çeşitliliğinin otizmi olmayan çocuklara göre daha az olduğu belirlenmişti.
Daha önce yapılan bir çalışmada ateşi yükselen otistik çocukların yüzde 33’ ünün davranışlarında düzelme olduğu bildirilmişti.
Başka bir araştırmada da bağırsak parazitlerinin yumurtalarının yedirilmesinin öfke krizleri, yaramazlık ve tekrarlayıcı davranışları azalttığı tespit edilmişti.
Gelelim neticeye
Obeziteden diyabete, kalp hastalıklarından astım ve alerjilere, kanserlerden depresyona kadar pek çok hastalığın ortaya çıkmasında bağırsak bakterilerinin rolünü gösteren araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor.
Pek çok yan etkisi olan ama yerinde kullanıldığında da hayat kurtarıcı olan antibiyotiklerin de otizm tedavisinde hiç değilse bazı vakalarda işe yaraması mümkün olabilir.
Bu makaleyi, hastalıkların çoğunun yanlış hayat tarzından kaynaklandığı veya bu yüzden alevlendiği ve tıpta gözlemin çok önemli olduğu tezlerime bir destek olarak görüyorum.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.