Osmanlının Dibacesi, tarih şehri, medeniyet merkezi, altı cihangir padişahın, yetmiş bin velinin metfun bulunduğu, dört mevsimin aynı anda yaşandığı, ‘altı üstünden canlı şehir’ olarak tanımlanan, Devr-i Sabıkta iki yüz bin vakıf eserinin yağmalandığı, yok pahasına satıldığı, ecdat mirası Bursa hakkında çok sayıda kitap yazıldı, araştırma yapıldı, belgesel çekildi, dizi yapıldı.
Bugün Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan Bursa’nın, Cennet vatanımızda beynelmilel masonluğun üs merkezi seçilmesi, bu sahada çeşitli çalışmalar yapıldığını söylersek insafsızlık yapmış sayılmayız.
Kendilerine mahsus bir din anlayışı olduğunu çekinmeden söyleyen, kongre ve toplantılarını dernek ve kulüp isimlerini saklamadan yapan masonlar; din ve milliyetçiliğin düşmanıdır, mânâyı ve mâneviyatı kabul etmezler.
Bakanlar Kurulu’nun 1965 tarih, 6/5643–5647–5648 kararı ile resmi gazetede yayınlanan masonlar, çeşitli isimler altında tuğra sergileri, Mevlana ayinleri, camilerde mevlit okutmalar, mazlum ve yardımsever postuna bürünerek kafesleyebilecekleri insanlara, özellikle zenginlere, itibar sahibi kimselere, bürokratlara ve varoşlara kadar giderek yardım ve faaliyet yapmaları dikkatleri çekmektedir, bu yakınlık çok önemlidir.
Masonlar medyayı çok iyi kullanırlar. Her köşe başında, devlet yönetiminde adamları bulunur. Yıkılarak aslına uygun yapılan Osmangazi heykelini dikerek, sol eline kitabı verecek, ilköğretim okulları açacak kadar ileri gitmiş sosyal yapıya sahiptirler.
Fikri ve iktisadi cephelerden Türk milletini kemiren zengin tabakadan meydana gelmiş ideolojik bir menfaat şebekesidir. Halkla olmayı “gericilik” sayarlar.
Hiram Efsanesine dayanan masonluk, günümüzde rotary, lions, liones gibi isimler altında faaliyet gösterirler. Mason locaları, âyinleri, dereceler ve simgeler, kaynak ve kitaplarda yer alan mason listelerini çeşitli kaynak ve eserlerde görmek mümkündür. Bugün Dünya’da 160’dan fazla ülkede, 30.000’i aşkın Rotary Kulübünde yaklaşık 1.200.000 Rotaryen bulunmaktadır.
“İnsani hizmetler sağlayan, bütün mesleklerde yüksek etik standartları teşvik eden ve dünyada iyi niyet ve barışın tesisine yardımcı olan iş ve meslek insanlarının dünya çapında birleştiği bir organizasyondur. Her Rotaryenin dini ve siyasi görüşü, yalnızca kendisini ilgilendirir.” sloganını kullanırlar. Toplantıları ve âyinleri gizlidir, özel simgeler kullanırlar.
Dünyanın ilk hizmet kulübü olarak lanse edilen ve ABD’nin İllinois eyaletinde bulunan Chicago Rotary Kulübü, 23 Şubat 1905 yılında Paul P. Haris isimli bir Yahudi tarafından kuruldu. 1921 yılına gelindiğinde, Rotary Kulüpleri altı kıtaya yayıldı. Kuruluş, bir yıl sonra Uluslararası Rotary adını aldı. 1942 yılında Londra’da gerçekleştirilen bir Rotary konferansında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) kurulmasına yönelik ilk tohumlar atıldı. Çok sayıda Rotaryen, Birleşmiş Milletler’in danışmanları olarak hizmet verdiler.
Günümüzde, Rotary Vakfı’na yapılan bağışlar, yıllık olarak 80 milyon doları geçmektedir.
Berlin Duvarı’nın yıkılması ile Sovyetler Birliği’nin dağılmasını takiben, Orta ve Doğu Avrupa’da Rotary Kulüpleri kurulmuş veya mevcut kulüpler geliştirilmiştir.
İlhami Soysal’ın Dünyada ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar” isimli eserinde; Mason Localarının Atatürk tarafından nasıl kapatıldığı, gelen mason heyetinin makamından nasıl kovulduğu, diğer bilgi /belgelerde de Atatürk’ün ölümünde masonların parmağının bulunduğu anlatılmaktadır.
Soysal ve çeşitli kitaplarda yer alan masonlar arasında: V.
Murat, Şükrü Kaya, Rauf Orbay, Fethi Okyar, Adnan Adıvar, Hasan Saka, Refik Saydam, Celal Bayar, Refik Tulga, Samet Ağaoğlu, Sıtkı Yırcalı, Fatin Rüştü Zorlu, Medeni Berk, Refik Tulga, İsmet Sezgin, Bülent Ulusu, Suat Hayri Ürgüplü, İhsan Sabri Çağlayan, Ömer Rıza Doğrul, Erol Simavi, Abdi İpekçi, Çetin Altan, Dinç Bilgin, Turhan Tayan, Mehmet Barlas, Reşat Nuri Güntekin, Namık Kemal, Nazım Hikmet, Agah Efendi, Ziya Paşa, Sinasi, Enver Paşa, Bursalı Tahir Bey, Hüseyin Cahit Yalçın, Ziya Gökalp, Bülent Ulusu, Gazanfer Bilge, Nevzat Ayaz, Hüsamettin Cindoruk, Süleyman Demirel rasgele alabildiğim önemli isimler. Dönmeler ve masonlar o kadar çok ki, şaşırmamak elden gelmiyor.
Masonluk, Rotary Kulüpleri, Lions ve Lionesler hakkında daha detaylı bilgi ve belge sahibi olmak isteyenler, ehliyetli kalemlerin araştırma ve eserlerinden faydalanabilir, bize karagözlü kınalı saçlı gösterilen bu mihrakların, şer odaklarının neler yaptıklarını daha iyi öğrenebilirler.
Kimseyi karalamak, iftira atmak, yalan yazmak; doğru/dürüst yazarların, araştırmacıların ve Müslümanların haddi ve görevi değildir. Karar, tarihi gerçekler ile doğru olandır. “Ben mason değilim” diyenlere sözümüz yoktur.
Bursa gibi bir ilimizde, bu tür kulüp ve dernekler olabilir. Kanuni takiplerini ilgili makamlar yapar, çalışmalarını kontrol edebilir.
Nilüfer Özlüce semtinde bulunan ROTARY İLKÖĞRETİM OKULU dikkatimizi çekti. Hem de altıncı öğretim yılına girdiği bir zaman dilimi içinde.. Mason teşekkülü tarafından yaptırılan okul için ilgilerle ve velilerle görüştük Sayın valimiz ile Milli Eğitim müdürümüzü aradık, bu hastalıktan bahsettik, halkın şikâyetlerini ve muzdarip olduklarını söyledik. Yıllardan beri kanayan bir yara olduğunu, velilerin rahatsız olduklarını, hastalığı tedavi edemediklerini, ismi değiştirmeye güçlerinin yetmediğini söylediler.
Kalksa bir Yahudi Kurumu, Ermeni teşkilatı, Hıristiyan misyoner veya Yahudi, ermeni, Hıristiyan isimli vatandaşlar okul yaptırsa, isimlerini aynen verir miyiz? Müslüman mahallesinde salyangoz satılır mı? Millî Eğitim politikamızda böyle bir şey olabilir mi?
Performans karnelerinde kırık olduğu gibi, çok iyi olanlarında bulunduğu Milletin vekillerine, Bursa’mıza çok şey kazandıran değerli insan Valimiz Münir Karaloğlu’ndan kalıcı bir hizmet bekliyoruz, bu isim en kısa zamanda değiştirilmelidir.
Bu millet, özellikle Bursa; masonlara, Yahudilere, Hıristiyanlara, Ermenilere muhtaç değildir. Gerekirse bir donanmayı yeniden denize indirebiliriz. Bizden söylemesi…