Ordu tarımsal-hayvansal üretimde Türkiye’yi besler ve 80 vilayete de örnek olur. Buna 4 örnek vermek istiyorum:
1. ORGANİK SERBEST YUMURTA TAVUKÇULUĞU
Ordu’da yaklaşık 200 bin aile yaşıyor, bunun % 10’u köylerde yaz kış kalıyor, yarısını yaşlı vb. çalışabilir durumun dışında kabul edersek 10 bin aile çalışabilir yaşta ve yaz kış köyde yaşıyor demektir.
Bir organizasyonla, her bir ailemize 1.000 tavuk kapasiteli ve her gün ortalama 800 yumurta üreten organik çiftlik kurduğumuzu farzedelim.
Günlük 8 milyon, yıllık 2 milyar 880 milyon organik yumurta yapar. Organik yumurtanın tanesinin yemi işçiliği karı dahil satışını 1 TL kabul edersek bu organizasyonun ilimize kazandıracağı para 2 milyar 880 milyon TL yapar.
2. ORGANİK SERBEST ET TAVUKÇULUĞU
Serbest et tavukçuluğunda kesim süresi 84 gün kabul edilir. Ayrıca 14 günde bir kesim yapacağımızı kabul edelim. 84/14= 6 çiftçi yapar bir çiftçimizi de her ihtimale karşı diye eklersek her köyde 7 çiftçimizin bu işi yapacağını kabul edelim.
Her çiftçimizin 1400 tavuk besleyeceğini düşünürsek gün başına 100 tavuk kesime gidiyor demektir. Kuru yolum yapılan, organik yem yedirilen (yeminde kan olmayan mesela) doğal ortamda beslenen sağlıklı tavuklar.
500 köyün her birinde günlük 100 et tavuğu, her bir tavuğun satış ve bakım maliyetleriyle birlikte 50 TL’lik ekonomik katkı oluşturacağını düşünürsek günlük 2,5 milyon, yıllık ise 900 milyon TL ekonomiye kazandırılmış olur.
3. YAYLALARIMIZDA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
320 yayla ve obamız var, her bir yaylamızda ortalama 10 sürü besleyeceğimizi, her bir sürünün 500 küçükbaştan oluşacağını ve her birinin yavrusu ile birlikte yıllık 1.000 TL’lik ekonomik katkı oluşturacağını düşünelim.
Yaylalarımıza ilaveten, yaylaların bittiği yerde başlayan fındık bahçelerinin kış döneminde küçükbaş hayvanlarımızın yaylım alanı olduğunu düşünelim. (MERA SORUNU YOK DEMEYE ÇALIŞIYORUM)
3.200 sürü ve 1 milyon 600 bin küçükbaş hayvan yapacağını düşünürsek yıllık 1 milyar 600 milyon TL ekonomiye kazandırılmış olur.
4. FINDIKTA VERİMİN ARTTIRILMASI
Köylerde yaylalarda bunca tarımla hayvancılıkla uğraşan insanlar üretilen gübreler ve örnek bahçeler oluşturularak yapılacak küçük katkılarla fındıkta verimliliği iki katına çıkardığımızı düşünelim.
Yıllara sari ortalama 125 bin ton olan fındık üretimimizi böylece 250 bin tona çıkardığımızı düşünürsek, 125 bin ton ilave fındık üretimi gerçekleştirmiş oluruz ki (bu da kg’ı 10 TL’den) 1 milyar 250 milyon TL’yi ekonomiye kazandırmak demek.
Kıymetli okurlarım, tüm bu hesaplamalardaki çalışmalar için 5 yıllık yoğun veya 10 yıllık rahat bir çalışma yeterli olacaktır.
4 başlıkta ilave gelirimiz toplamda 6 milyar 630 milyon TL yapar.
Arıcılığımızı, su ürünlerini, solucan gübresini, fasülyeyi, patatesi, çileği, çiçeği gibi daha birçok başlığı bu hesaplamaya dahil etmedim.
Abarttığımı düşünenler dahil etmediğim başlıklara bakarak ikna olabilirler.
Bu çalışmaların nasıl finanse edileceğini ve hangi insan kaynağı ile hayata geçirileceğini hiç düşünmeyin. Detaylar yarınki yazımda…