Dün, aklımda bugün yazacağım yazı varken, Can Yücel sokağına düştü yolum…
Kendime, ‘yeni yıl, yeni başlangıç İzmir için şunları da yazmalıyım’ diyor, biryandan da şairin sevdiğim dizelerinden birini hatırlamaya çalışıyorum…
Olumlu düşünüp yeni yıla olumlu düşünceler göndermek gerektiğini bilsem de, zihnimde 2011’in ardında bıraktığı tedirginlikler ön sıralara yerleşiyor.
Euro bölgesindeki krizin derinleşme sinyali, yaşanan depremlerin yarattığı acizlik ve sıkıntılar, Ortadoğu da barış yerine artan çatlaklar, ülkenin doğusunda karmaşık hale gelen kardeşlik ve insanlık sorunları, güven yaratmayan hukuk düzeni vs. vs…. Yeni yılın iyimserliğini tüm itirazlarıma rağmen ince ipliklere taşıyor.
Neyse ki sonra yüzümü yeniden döndürdüm Can Yücel’e… Ve o dizeleri buldum.
“Ömür dediğin üç gündür
Dün geldi geçti yarın meçhuldür
O halde ömür dediğin bir gündür, o da bugündür…”
2012’de böyle düşünebildiğimiz günlerin sayısının artması temennisiyle, mutlu bir yıl dilerim. 2011’in ilk 10’u
2011 İzmir için zor ama birçok başlangıcın da yaşandığı bir yıl oldu.
Geçmiş yıllarda ‘rüyamızda zor görürüz’ denilen çalışmalar başladı. Konak Tüneli, yarısı tüp geçit yarısı köprü olmak üzere körfez geçişi, Çandarlı Limanı, kruvaziyer liman, İzmir-İstanbul otoyolu kamulaştırma çalışmaları, Karaburun yolu.
Rüyalar gerçekleşirken, kabuslar da yaşandı. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar soru işaretleri yarattı. İşdünyasının tam anlamıyla yılı idare etti. Büyük kayıplar da, büyük kar’lar da dikkat çekmedi.
Ancak işsizlik sıkıntıları ve özellikle kadına şiddet olayları İzmir‘in de geçen yıl belini büktü.
Şimdi ülkenin tanınmış köşe yazarları, Türkiye için ilk 10 ismi belirlediklerine göre, biz de eksik bırakmayalım ve 2011’de İzmir için daha çok çaba harcayan, gözümüze çarpan ilk isimleri sıralayalım..
1. Binali Yıldırım ( Ulaştırma Bakanı, zor projeleri sakin Devlet adamı uslubuyla ele aldı ) 2. Aziz Kocaoğlu (Operasyonlarla katlanması meşakkatli bir süreçte serinkanlılığını korudu) 3. Ertuğrul Günay (Müze sözünü tutamamış da olsa ören yerlerine ve yeni planlamalara eğildi) 4. Kenan Yavuz (Petkim CEO’su olarak 5 milyar dolarlık rafinerinin yanı sıra bölgede kimya endüstri bölgesi için çabaladı) 5. Sema Pekdaş (BARO Başkanı olarak kadına şiddete yönelik somut çalışma başlattı) 6. Işınsu Kestelli (Erkek egemen kurumlarda kadın başkanın da başarılı olabileceğini gösterdi) 7. Ekrem Demirtaş (İTO Başkanı geçen yılların gerisinde kalsa da kruvaziyer ve kongre turizmindeki çabaları dikkat çekti) 8. Ender Yorgancılar (EBSO Başkanı olarak fabrikaların tarım arazilerine kurulmamasını istedi.) 9. Emrah Gezgin (Gemi Mühendisleri Odası Başkanı olarak gemi ihalesindeki yanlışlıklara zamanında işaret etti) 10. Abdullah Kavuk (yeni yatırım ve üniversite ile kente katkı sağladı)
Elbette daha onlarca isim oldu, listeyi uzatmak mümkün ancak yerimiz bu kadar. Kolay bir yıla girmediğimizi biliyoruz. Şans, sağlık ve bereket bizlerle olsun…