İnsanoğlu sözü, kalıcı hale getirmek, gelecek nesillere bilgiyi aktarmak için kitaplar yazdı. Kitaplar yazılıp çoğaldıkça toplumlar gelişti. Kütüphaneler kuruldu, medeniyetler inşa edildi. Aranılan bilgiye veya kitaba ulaşmak için günlerce yol alındı. Günümüzde ise bilgiye ve kitaplara ulaşmanın yolları hem kolaylaştı hem de çeşitlendi. Kitap ve kütüphanelerin sayısı arttı.
Okuma alışkanlığı kazanırsak bu alışkanlık bizi mezara kadar bırakmayacaktır. Çok zengin olabilirisiniz, çok güzel bir işiniz ve aileniz de olabilir. Bunlar elinizden uçup gidebilir. Okumanın size kazandırdığı itibar, bilgi sizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacaktır. Kitap okumanın en önemli faydası hiç kuşkusuz insanın kendini tanımasıdır.
Okuyan insan hangi alanda başarılı olacağını, hangi alanın onun kişilik yapısına uygun olduğunu tespit edebilir. Kitap okumak düşünceleri olgunlaştırır. Çok kitap okuyalım, okuduğumuz kitapları iyi anlayalım. Kitaplar, bizi motive eder, hayata bağlar ve ufkumuzu açar. Düşünme, hedef belirleme, büyüdükçe yetenekli kişiler arasında yer alma imkânı sağlar.
Ülkemiz için bir kısım başarılı projeler geliştirip kendimizi ispatlamak istiyorsak bolca kitap okumalıyız. Çünkü önemli projeler üretmek, başarı ister, güç ister, gayret ister, bilgi ister. İnsan hayatta, önce kendine güven duymalı. Daima başarılı olma tutkusu ile yaşamalıdır. Çalışkan kişinin gündeminde başarısızlık yoktur. Bir insanın sahip olduğu görüş ve düşünceleri bilgi ve kültür düzeyi kadardır.
Bizim ecdadımız daima büyük düşünmüş, büyük projelere imza atmıştır. Bizler de büyüklerimize özenerek kendimizi geliştirmeli ve onların bıraktığı projeleri tamamlamalıyız. İnsanın davranışlarındaki olgunlaşma, düşüncelerindeki güzellik kültürel birikimini ve bilgiyi yerli yerince kullanma becerisini gösterir. İşte insanı bu seviyeye getiren bir uygulama yeteneğidir. Bu yeteneğin oluşması ise sürekli ve düzenli okuma alışkanlığıyla mümkündür. İnsan, kitap okuma alışkanlığı kazanınca kendine güveni artar.
Kitap okuyan insanların becerisi ve bilgisi artar. Okumak, insan için en etkili ve en kolay öğrenme yoludur. Bizim kültürümüzde ve inancımızda öğrenmenin yaşı yoktur. İslam’a göre; ilim beşikten mezara kadar tüm Müslümanlara farzdır. Bu hususta kadın, erkek ayrımı da yoktur. Geçmişte ecdadımızın en ileri seviyeye ulaşıp, başarılı olmasının sebebi eğitim-öğretime, okuyup, araştırmaya verdiği önemden kaynaklanmıştır.
Ayet-i Kerimede “ Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” buyrulmuştur. Tabi ki bilenle bilmeyen, okuyanla okumayan bir olmaz. Geri kalmış toplumların bir çoğunun kaynağında, bilgisizlik ve eğitimsizlik yer almaktadır. Okuma başarılı olmanın da anahtarıdır. İnsanlar kitap okumak suretiyle zaman dilimlerini en verimli hale getirilebilir. Bu, planlı ve programlı olmanın sonucunda oluşur.
Boş zamanlarımı çok iyi planlayıp okuma alışkanlığımızı düzenli hale getirmeliyiz. Ayrıca, uçak, otobüs, tren, taksi v.b. ulaşım araçlarıyla seyahat ederken de kitap okuyup, zamanı iyi değerlendirmemiz gerekir. Kitaplar sayesinde bilgi kapasitemiz artar, yaşama dair bilgi ve kültürümüz gelişir.
Kitap okurken, düşünmeye vaktimiz vardır. Düşünerek bilgiyi özümsersiniz ve tekrar bilgiye geri dönebiliriz. Kitap okumak ile matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi bir çok dalda daha başarılı oluruz. Bunun sebebi, kapsamlı düşünce yeteneğinin kazanılmasıdır. Yani kitap okuyarak, düşünme yeteneğimizi, yorum yapma gücünü kazanırız. Hızlı okuma ve hızlı anlama yeteneğimizi geliştiririz.