Emre ÇAKIR
SEYİRDEFTERİ
Televizyon dizilerinde reelite olmazsa olmaz denebilecek kadar mühim bir konuma maliktir. Amiyane tabirle iş yapan dizilere baktığımızda o dizilerde halkın kendinden birtakım parçalar bulduğunu görürüz. Halk kendini izlemeyi sevmektedir çünkü. Hayatın içinde yaşadığı ama farkedemediği anları hatırlatır ona diziler. Bunun aksi durumlar da vardır, olması da gayet normaldir. Reelitesi neredeyse olmayan diziler de tutar kimi zaman başka nedenlerden dolayı.
Şu sıralar da ister gençlik deyin ister okul deyin ister fantastik deyin diziler revaçta. Peki bunlarıngerçeklik payı ne oranda? Ya da başka bir deyişle gerçeklik payı var mı? Ve bizi en çok ilgilendiren soru şu: Dizilerde giyilen okul kıyafetleri ne kadar gerçek? Örnek diziler üzerinden gideceğiz. Durumun vehameti daha ala anlaşılacak.
Atv’nin fantastik dizisi Selena’dan başlayalım. Sinem Kobal’ın başrolünde bulunduğu dizi üçüncü sezonunu sürdürüyor. Üç kız kardeş de iyiliğin dünyadaki temsilcileri. Selin, Leyla ve Nazlı Selena’yı oluşturuyor. Bu dizide okul kıyafetleri nezdinde gerçeğe en yakın giyinen en küçük kardeş Nazlı oluyor. Ancak Cansu Demirci ve Gizem Güven’in yani Selin ve Leyla’nın giydiği sözüm ona okul kıyafetleri gerçekle bağdaşmıyor. Bunlardan hareketle gidiyoruz ama dizideki Kıvılcım karakteri ve okulda bulunan diğer tüm kız öğrencilerin durumu aynı. Evet okul özel ama özel okullarda dahi bu kadar tolerans gösterilmez, gösterilemez. Etek boyları, saç şekilleri, gömlekler hepsi gerçek dışı. Bir de erkek öğrencilerin kravat diye bir şeyden haberi yok. Daha da garibi okul yönetiminin buna dediği yok. Bir diğer ele alacağımız dizi Fox Tv’nin gençlik dizisi Arka Sıradakiler. Bu çok çok daha vahim. Neden daha vahim olduğuna gelmeden evvel konuşalım bir bu diziyi de. Kız öğrenciler okula yaz kış çorapsız gelebiliyor. Etek boyları o derece mini ki magazin programlarında rastlanmayan cinsten. Gömleklerin yaka düğmeleri sanki yok. Erkek öğrenciler yataktan kalkmış da okula gelmiş görüntüsü çiziyor. Ve bu durum Zafer hoca hariç hiçbir öğretmeni rahatsız etmiyor. Bu da demek oluyor ki isteyen istediğini giyer.
Bu dizinin vahimliği de şuradan geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir proje. O zaman biz haklı olarak şunu sorarız Milli Eğitim Bakanlığı’na. Sizin işbirliğinizde yapılan bir dizide tüm bunlar oluyorsa, olabiliyorsa siz bunu tavsiye ediyor gibi görünüyorsunuz, öyle mi? Cevap istemiyoruz, herşey ortada. Bir garip nokta da kıyafetler gerçkete daha iyi ama öğrenciler Arka Sıradakiler dizisi öğrencilerinden kat kat daha kötü. Daha verilecek örnek bu alanda çok. Yani bu dizilerin izleyici kitlesinin çoğu belden aşağı bir kitle. Dizilerin bu kadar yaşamasında da en büyük pay ve payda onların. Kimse inkar etmesin. Ama daha düzgün bir şekilde yansıtan dizilerde var olan biteni. Onlara da şükranlarımızı sunuyoruz.
Dizilerdeki okul kıyafeti yanlışından buralara geldik, iyi de oldu. Çünkü karmakarışık bir nesil yetişiyor!