Hani bir iki kişi “etanol” yerine ucuz olduğu için “metanol” konan “sahte rakı” içip ölür de gazeteler de bunu “Sahte rakı öldürdü” diye haber yapar ya, işe aynen öyle.
Oysa asıl önemli olan “sahte olmayan kaliteli alkol” yüzünden her gün binlerce on binlerce kişinin ölmesidir.
Burada da asıl mühim olan “dekstrometorfan” isimli kimyasalın kalitesi değil, bizatihi o maddenin “en kaliteli şekliyle” kendisidir.
Bu tür hiçbir tedavi değeri olmadığı gibi semptomatik faydası bile çok şüpheli ama yan tesirleri açık ve net olan bir kimyasalın hele de küçücük çocuklarda kullanılmasını hiç doğru bulmuyorum.
Bu sadece benim “naçiz” fikrim de değil.
USA’ da 4 yaşından küçük çocuklara öksürük ve soğuk algınlığı ilacı vermeyin uyarısı yapılıyor.
Solunum yolları enfeksiyonlarındaki öksürük bir savunma mekanizmasıdır, hastayı (çocuğu) çok ciddi derecede rahatsız etmediği takdirde kesinlikle müdahale edilmemelidir; yani “bırakınız öksürsünler“.
Amacını aşıp hastayı ciddi şekilde rahatsız eden (çok şiddetli veya kusturan veya gece uyutmayan) öksürüklerde ise “koca-karı” ilaçlarından şaşmayın.
Bol sıvı, bitki çayları, zencefilli bal, odanın nemlendirilmesi daha etkili zararsız ve üstelik de bedava yöntemlerdir.
Bizdeki çok yanlış bir uygulamada viral solunum yolları enfeksiyonu olan ve bu sebeple öksüren çocuklara “balgam sökücü” veya “balgam yumuşatıcı” adıyla bilinen ilaçların verilmesidir.
Bu ilaçlar bu durumda “kesinlikle kontrendikedir” yani verilmesi yanlıştır.
Balgam çıkaramaya hiçbir faydası olmadığı gibi, öksürüğü aksine artırır, çocukları perişan eder.
Değerli meslekdaşlarımı bu tür “etkinliği ve emniyeti şüpheli” kimyasallar konusunda bir kere daha uyarmak istiyorum.
Şimdi Sağlık Bakanlığı’ nın “öksürük şurubu” açıklamasını okuyalım:
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, “Türkiye’de ‘dekstrometorfan‘ etken maddeli şuruplarla ilgili herhangi bir kalite problemi veya yaptırım bulunmadığını” bildirdi.
Kuruma ait internet sitesinde, “dekstrometorfan etken maddeli şuruplar” ile ilgili duyuruda, son günlerde, bazı internet siteleri kaynak gösterilerek yapılan haberlerde, “dekstrometorfan” etken maddeli şuruplar konusunda tereddüt yaşandığının belirlendiği belirtildi.
Geçen yıl, Dünya Sağlık Örgütünün, Pakistan’da kullanılan ‘dextrometorfan’ adlı etken maddeli öksürük şuruplarıyla ilgili hammadde kalite problemleri uyarısıyla, Hindistan kaynaklı hammaddenin Türkiye’ye ithalatının yapılıp yapılmadığının incelendiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“İnceleme kapsamında sektör temsilcileriyle ilgili ülkeden hammadde kullanılmadığı teyit edilerek inceleme sonucu 09 Şubat 2013 tarihli basın açıklamamızla, kamuoyuna duyurulmuştu. İlgili uyarı ve açıklamanın, son günlerde bazı internet haber sitelerince sehven yeniden gündeme getirilip, yayımlamasından kaynaklı tereddütler yaşandığı anlaşılmıştır. Ülkemizde, adı geçen etken maddeli şuruplarla ilgili herhangi bir kalite problemi veya yaptırım bulunmamaktadır.”
KAYNAKLAR:
1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/11/13/yazilar/tip-yazilari/kis-hastaliklari/oksuruk-ilaclari-cocuklari-acillik-yapiyor/
2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/25/yazilar/tip-yazilari/kis-hastaliklari/balli-kahve-oksuruge-kortizondan-daha-iyi-geliyor/
3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/02/09/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/oksuruk-suruplari-kulliyen-yasaklanmalidir/