Almanya’ da solunum problemlerine yol açtığı için “kodeinli öksürük şuruplarının” 12 yaşından küçük çocuklara verilmesi yasaklandı (1).
Bu şurupların solunum sıkıntısı olan 12-18 yaş arası çocuklara verilmesi de tavsiye edilmiyor ve bu tür ilaçlardan erişkinlerin de uzak durması isteniyor.
Uyuşturucu bir madde olan kodein öksürük kesici ve ağrı kesici (çoğu zaman parasetamol ile beraber) kullanılıyor.
Kısa adı BfArM olan Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte tarafından bildirildiğine göre kodein solunum merkezini baskılayarak solunumun yavaşlamasına ve ölüme yol açabiliyor.
Çocukların korunabilmesi için, kodein bulunan ilaçların çocukların açamayacağı şişelerde satılması gerekiyor.
Avrupa İlaç Ajansı (European Medicines Agency =EMA) kodeinin bazı insanların vücutlarında diğerlerine göre çok daha çabuk morfine dönüştüğünü bildiriyor.
Kanda morfin seviyesinin yükselmesi solunum depresyonuna sebep oluyor; bu durumun çocuklarda önceden anlaşılmasının çok güç olduğu için tehlike daha da büyüyor.
Kodeinin öksürüğü kesmesi yanında öksürüğe sebep olan hastalığı tedavi etmediği için bu durum esas hastalığın daha da ilerlemesine, salgıların atılamamasına da yol açıyor.
FDA küçük çocuklara öksürük şuruplarını yasakladı
Tıbbi fetva kurumu FDA 2007’ de yayınladığı bir raporda etkinlikleri ve emniyetleri hakkında yeterli bilimsel delil olmadığı gerekçesiyle “öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının”6 yaşından küçük çocuklara verilmemesi uyarısını yapılmıştı (2).
Bu uyarıdan birkaç sene sonra yapılan araştırmada öksürük şurupları yüzünden “acillik” olan çocukların oranında büyük bir azalma olduğu da belirlendi (3).
Gelelim neticeye
Öksürük esasında solunum yollarının bir savunma mekanizmasıdır ve amacı da solunum yollarında biriken salgıların atılmasını sağlamaktır.
Öksürük bir hastalık belirtisi de olabilir ama bu durumlarda da önemli olan öksürüğü kesmek değil ona sebep olan olayı düzeltmektir.
İlaçlarla öksürüğü kesmek öksürüğün sebebi olan hastalığın da ilerlemesine yol açar.
Öksürük ilaçlarının hiçbirinin etkinliği ve emniyeti de ispatlanmamıştır.
Velhasılı kelam, Almanlar çok haklı!
Kaynaklar:
1. http://www.welt.de/wirtschaft/article147774719/Hustensaft-mit-Codein-ist-jetzt-fuer-Kinder-verboten.html
2. http://edition.cnn.com/2007/HEALTH/10/19/coldmed.fda/index.html
3. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/11/06/peds.2013-2236.abstract