“Öksürük şurubu mu öldürdü?” başlıklı haber birçok gazete yer aldı: “ABD’de halası tarafından öksürük şurubu içirilen 4 aylık Daniel Richardson’un ölümü, dikkatleri bu ilaca çekti. New York’ta meydana gelen olayda Richardson, reçetesiz satılan öksürük şurubunu içtikten bir süre sonra yaşamını yitirdi. Gözaltına alınan ve sadece ön ismi “Patricia” olarak açıklanan hala, daha sonra serbest bırakıldı. Polis, bebeğin kesin ölüm nedeninin otopsiden sonra belirleneceğini açıkladı. Yaşamını yitiren bebeğin diğer yakınları ise öksürük şurubunun üzerinde “kullanılmadan önce en az iki doktora başvurulması” gerektiği yönünde bir uyarı bulunduğunu hatırlatarak halayı suçladı. Büyük üzüntü yaşayan hala Patricia ise gözyaşları içinde, “Daniel’e sadece ilaç verdim” dedi.“
Öksürük şuruplarında ölüm tehlikesi var
Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ile Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), 2007 yılında anne ve babaları, 2 yaşından küçük çocuklarına doktora başvurmadan asla reçetesiz satılan öksürük şuruplarından vermemeleri konusunda uyarmıştı.
Çünkü ABD’ de son 35 yıl içinde en az 125 çocuğun reçetesiz satılan ve ‘tezgâh üstü ilaçlar’ adıyla bilinen bu tür ilaçlar yüzünden öldükleri belirlenmişti ve ölüm ihtimali 2 yaşından küçüklerde daha fazla bulunmuştu. Bunun üzerine de öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları üreten firmalar bunların 2 yaşından küçük çocuklarda kullanımı için pazarlama faaliyetlerini durdurmuştu. Yaş sınırı daha sonra 4 yaşına çıkarıldı.
En çok satılan ilaçlar
Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları tüm dünyada en çok satılan ilaçlardan. Hele de nezle, farenjit, tonsillit, sinüzit, bronşit gibi solunum yolları enfeksiyonlarının çok görüldüğü şu günlerde bunlar kapış kapış gidiyor.
Gel gelelim öksürük ilaçlarının etkinliklerini gösteren kesin bilimsel kanıtlar olmadığı gibi güvenilirlikleri de belli değil. Bunlar, bir tür alışkanlıktan dolayı senelerden beri kullanılıyor ama faydadan çok zararları olduğu da giderek daha iyi anlaşılıyor.
Gelelim neticeye
Daniel’ in ölüm sebebini bu habere bakarak doğrudan öksürük şurubu ile ilişkilendirmek elbette doğru değil. Bunu yapılacak olan tıbbi incelemeler ortaya çıkaracaktır ama bu haber gelişigüzel öksürük şurubu kullanan anneler için önemli bir uyarı olarak çok değerlidir.
Şu günlerde viral enfeksiyonlara bağlı öksürüğü olan çocuklar için annelere bazı tavsiyelerim var:
BİR: Bu tür enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak gereksiz, hatta zararlıdır çünkü antibiyotiklerin virüsler üzerine hiçbir etkisi yoktur. Antibiyotikler, sadece orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit gibi komplikasyonlar için doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
İKİ: Öksürük ve soğuk algınlığı şuruplarından da uzak durun. Bunun yerine çocuğunuza bol sıvı verin, seviyorsa ıhlamur, ada çayı, nane-limon çayı içirin. Çocuğun odası nemli olsun. Radyatörlere su kapları, sobaların üzerine çaydanlık koyun. Odaları her gün havalandırın ve ev içinde sigara içilmesine mani olun.
ÜÇ: Vitaminlerin de bağışıklığı kuvvetlendirdiği ileri sürülen ilaçların da hiçbir faydası olmadığı aklınızda bulunsun. C vitamininin sağlıklı hayat için gerekli olduğu, antioksidan özelliği bulunduğu elbette doğrudur ama vitaminler ilaç olarak değil de meyve ve sebze yiyerek alınmalıdır. Mandalina, portakal, havuç, greyfurt gibi meyveleri ve her türlü sebzeyi bolca yiyin.
DÖRT: Çocuğun ateşi çok yükselse bile şayet onu iştahsız, halsiz bırakmıyorsa, aktivitelerini etkilemiyorsa hemen ateş düşürücü şurup ve fitillere sarılmayın. Yüksek ateşin virüslerin vücutta üremelerini durdurduğunu unutmayın.
BEŞ: Burun tıkanıklığının en iyi ve en zararsız tedavisinin buruna serum fizyolojik ismi sıvının damlatılması ve ortamın nemlendirilmesi olduğunu unutmayın. Eczanelerde deniz veya okyanus suyu adıyla satılan burun damlalarına dünyanın parasını ödemeyin. “Bir litre kaynatılıp soğutulmuş suda 1 çay kaşığı sofra tuzunu eriterek” kendi serum fizyolojiğinizi yapın.
ALTI: Havuçlu, patatesli, kerevizli, soğanlı, maydanozlu tavuk sulu çorbaları soğuk algınlığının bir numaralı ilacıdır.