Öğrenme yaşa bağlı değildir. Belki yaşa göre biraz daha geç öğrenebilirsin ama kesinlikle bilgiyi kendine mal edersin.
Çocuk yaşlarda bilgi edinmeyi bilmek, kısa sürede ustalaşmak demektir. Böylece öğrenilen bilgilerle, uygulama alanı bulabilirsin.
Yaparak yaşayarak öğreniyorsun ve kendine mal ettiğin bilgileri, aynı metotla öğretiyorsun. Bu olaylar her yaşta belirli sistemle gerçekleşir. Yeter ki dikkatini toplayıp öğrenme arzusunda olasın.
Bilen kişi bildiklerini öğrenmek isteyene öğretir. Yeter ki öğrenmeyi seçmelisin. Çocuk yaştakiler istese daha kolay öğrenirler. Yapılan deneyler bunu göstermiştir. Yaşı gereği frensiz gitmeyi başarı sayanlara bir bilgiyi, öğretmek kolay değildir. Öğretmen onun beyninde bir tür şimşek çaktırır ve öğrenmesini sağlar.
Başka mesleği ele alalım; ustanın kabiliyeti, ağaca baktığında tahtasının kalitesini anlar. Tahtasından da çeşitli ev gereçleri olacağını fark eder.
Usta öğretici kabiliyeti gereği, her yaşta insana belirli bilgileri öğretir. Özellikle bazı meslekler daha kolay öğrenilir. Çünkü ilgi fazladır. Örneğin şoför mesleği, gibi. Adam arabayı alır sürer gider, şoför oldum, der.
Bir çiftçi toprağa baktığında, bu arazide yetişecek bitki türünü sıralar. Toprağı tahlil eder ve de hiç yanılmaz. Sebzenin yetişme özelliğini adeta okur. Bildiklerini isteyene öğretir.
Yabancı Ülkeden emekli işçiye fındık yetiştiriciliğini ve bakımını öğrettik. Öğrendiklerini aynen uyguladı ve başarılı oldu. Demek istediğim istekli olan öğrenir.
İstekli olacaksın, sebze dikimi yapıyorsan ona sevgini de katacaksın. Sevmezsen bir şey olmaz. Severek yapacaksın, sevmezsen toprak bile sana küser.
İşçi bizden etkilendi. İsteyerek yapmak önemli demek, dedi. Araziyi severek aldım, çok çalışıp başarılı olacağım, dedi.
Öğrenmenin yaşı olmaz, sözümüzü, doğrulamış olduk.
Hasan TANRIVERDİ