Bu yazıyı okuyanlar bizden “Hurufilik” sezmesin. Hurufilik; harflerini kelimelerin içinden kendince anlam çıkaran ve tarih boyunca bazen de kötüye kullanılan bir şeydi. Bu kısmı geçelim.
Günümüzde her insanın bir ismi vardır. İnsanlık tarihinde insanların tek “sosyal” ortak yönü budur. Herkesin bir ismi olması. Diğer ortak yanları ise biyolojik.
Son zamanlarda ebeveynler çocuklarına çok özel veya az bulunan isim verme yarışına girdi. Artık eskiden olduğu gibi aynı isme sahip çok kişi bulunmuyor. Neredeyse kimlik numarasında da olduğu gibi şahsa ait isimler devrine yaklaştık. Bu da asıl konumuz değil, onu da geçelim.
Çok önceleri kadın ve erkek isimleri net olarak anlaşılıyordu. Yavaş yavaş ortak isimler çoğaldı. Aynı isim verilmiş kız ve erkeğe rastlamak mümkün. Özgür, Deniz Fikret gibi…
Son zamanda isimler üzerinde çalışırken aynı harfle başlayıp biten isimler dikkatimi çekti. Ne tuhaftır ki bu tür isimler kadınlarda daha çok ve özellikle aynı harfe rastlamış. O da “N” harfi.
Erkeklerde “Talat, Arda” gibi isimler aynı harfle başlayıp bitiyor. Üçüncüsünü bulmak için epey düşünmek gerekiyor. Ancak “N” harfi ile başlayıp ve yine aynı harfle biten o kadar kadın ismi var ki…
Şimdi size bunlardan bazı örnek vermek istiyorum. İşte size “N” ile başlayıp biten kadı isimleri:
Nazan, Nagehan, Nalan, Narin, Nazenin, Neriman, Nermin, Neslihan, Nesrin
Nevcan, Nevin
Nazlıcan, Neyran, Nihan, Nilgün, Nilhan, Niran, Nisan, Nuran, Nurcan, Nurcihan, Nurçin, Nurgün Nurhan, Nursen.
Nurdan, Nurten, Nurefşan, Nazlıhan, Neşecan, Nevşin, Neylen, Nurşin, Nagihan, Nurşen.
Bu yazılanlar en çok kullanılanlardan seçildi. Araştırıldığı zaman buna benzer daha çok isim çıkar ortaya. Ne ilginçtir ki erkek isimlerinde bu tür tesadüfler çok az. Kadınlarda da gördüğünüz gibi “N” harfinin diğerlerine göre farklı bir özelliği var.
Bu tespit bizi bir yere çıkarmaz. Tamamen tesadüfi veya örfi bir durum. Sadece bir “dikkat”ten ibaret bir yazı oldu.
Son zamanlardaki çocuk isimlerine bakıldığında özellikle kız isimlerinin sözlükte bir anlam taşımadığı, iki veya üç hecenin rastgele yan yana getirilmesiyle ortaya çıkıyor. Burada amaç farklı ve daha önce kullanılmamış bir isim bulma arayışı. Erkeler için bu hassasiyet biraz daha azalıyor.
Ben sadece aynı harflerle başlayıp biten isimlerden yazdım. İşin içine soyadını katmadım. İsminin başıyla soyadının sonun aynı harfe tekabül edenleri bulmak için resmi kayıtlara müracaat etmek gerekir.
Bu hafta biraz “fantastik” bir yazı oldu. Ne yapalım hayatın içinde böyle şeyler de var. Elbette önemli bir dikkat değil. Affınıza sığınarak bu hafta da böyle bir konuda yazalım istedik.