Suyundan içemeyeceğini bildiği halde kuyu kazan bir insan, iyiliğin gerçek anlamını çözmeye başlamıştır.
İnsanı en iyi tanıyan yaratıcısı, insanı tanımlarken; Kıyâmet suresinin, 20-21. ayetlerinde
كَلاَّ بَلْ تُحِبُّونَ الْعَاجِلَةَ وَتَذَرُونَ اْلآخِرَةَ
“Hayır! Doğrusu siz âcil olan dünya hayatını seviyorsunuz ve âhireti bırakıyorsunuz.” “aceleci” “hazırı önemseyen” “şimdiyi sonraya tercih eden”, benzer ayetlerde ise; “zalim ve cahil” “çıkarcı” “nankör” “harîs ve cimri” “kıskanç ve hasetçi” gibi tanımlamalar kullanmaktadır.
Bu bağlamda “İnsanların çoğu neden helal, iyi ve doğrudan yana taraf tutmaz?” Sorusuna cevap aramaya çalışacağız.
Çünkü bu hasletlerin-davranışların karşılığı-getirisi genellikle istikbal/ahiret ile ilişkilendirildiğinden kimilerine göre bir tür “belirsizlik” içerir…
Belirsizlik ise çok ürkütücü olduğundan uzaklaştırmayı doğurur… Yoksa hangi akıl dünyayı cennete tercih eder?
Bir bilgenin dediği gibi; “belirsizlik o kadar ürkütücüdür ki; insanlar salt bu yüzden bildikleri ‘azı’ bilmedikleri ‘çok’ ile değiştirmek istemezler.” Ki bu da çekilen birçok sıkıntının yegane sebebidir… Yoksa hangi akıl sahibi geçici hevesler için cehennemi göze alır?
İşte, bu belirsizliği ortadan kaldıran güçlü veya gerçek imana sahip olanlarda bu hasletler tam olarak tezahür eder ki onlar da azdır. Fakat hakikat er veya geç mutlaka tecelli edecektir.
İşte o zaman Kur’an’ın ifadesiyle bazı insanlar: “…o azâbı gördüğünde: “Âh, keşke bana bir fırsat daha verilse de dünyaya dönüp iyilik yapanlardan olsam! Zümer/58” şeklinde boş temennî ve pişmanlıklarda bulunacak ama nafile… Boş temenni ve pişmanlık diyoruz zira artık dönüş yoktur.
Çünkü Allah; “Nihayet onlardan birine ölüm gelip çatınca, ‘Rabbim! Beni geri gönder de, geride bıraktığım dünyada iyi işler yapayım’ der. Hayır! Onun söylediği bu söz boş laftan ibarettir… Muminun/100” demektedir…
Hulasa o vakit geldiğinde herkes pişman olacaktır. Kötüler, iyilik yapmadıkları için; iyiler de neden daha çok iyilik yapmadıkları için pişmanlık duyacaklardır. Keşkesiz bir istikbal için ameli salih, ameli salih için de gerçek ve güçlü bir iman ile gayret gerektir. Pişmanlık duymayanlardan olmak umuduyla…