Doğum günlerinde mumlara üflemenin pasta üzerindeki bakterileri sayısını %1400 artırdığı bildirildi.
Journal of Food Resarch isimli dergide yayınlanan araştırma için bir pastanın üzeri muntazam bir buz tabakası ile kaplandı ve üzerine mumlar dikildi (1).
Katılımcılardan pizza yedikten sonra mumlar üfleyerek söndürmeleri istendi.
Daha sonra buz tabakası steril şartlarda alınarak üzerindeki bakteriler sayıldı ve mumlara üflenen pasta yüzeyinde üflenmeyen pastalara oranla yüzde 1400 (14 misli) fazla bakteri bulunduğu tespit edildi.
Araştırmanın başı olan Dawson’ ın “Pasta üzerindeki bakteri miktarındaki artış ürkütücü olsa bile bunun sağlık için mühim bir tehlike oluşturmadığını, bu ritüelden vaz geçmeye gerek olmadığını” söylemesi boş bir teselli (2).
USA’ da “hijyenik doğum günü pasta ve mumu için kılıf sistemi“ patenti alanlar bile olduğunu söylersem, olayın önemini daha iyi kavrayacağınızı sanıyorum (3).
Pastaya mum üflerken bakteri karışmasından çok ürkenlere benim tavsiyem düğünlerde olduğu gibi birisi merasimle kesilen maket, diğeri mutfakta saklanıp misafirlere ikram edilen gerçek, iki pasta hazırlamalarıdır.
Gelelim neticeye
BİR: Bu araştırmayı ve bu haberi okuyanların kafalarının karışma ihtimalinin bundan bihaber olanlara oranla yüzde 1400 yüksek olacağına iddiaya girerim.
Vücudumuzda kendi hücrelerimizin 10 misli fazla miktarda bakteri ile yaşadığımızı, asıl bu mikroplar olmadığında sağlığımızın bozulacağını unutmayın.
İKİ: Ben Dawson’ un aksine bu mumlu doğum günü pastalarını çok riskli buluyorum ama bunun sebebi pasta üzerindeki bakteri sayısının yüzde 1400 artması değil.
Asıl riskli olan o işlenmiş şekerden, işlenmiş undan ve gıda boyaları ile yapılan pastanın yenmesidir.
ÜÇ: Esas canımı sıkan mesele de bu memlekette yabancı kültürlerin ritüellerini birebir kopya etmemiz.
Şu sağlık için çok riskli doğum günü pastalarına ve o artık bıktıran “İyi ki doğdun” şarkısına alternatif üretecek kimse yok mu bu memlekette?
Kaynaklar:
1. http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/view/67217
2. https://www.theatlantic.com/health/archive/2017/07/birthday-candle-bacteria/534987/
3. https://www.google.com/patents/US20090181335