“Muharrem “kelimesinin anlamı: Ziyade hürmetli olan demektir. Muharrem ayı Allah katında haram kabul edilen mübarek aylardan birisidir. Hz.Ömer r.a. zamanında toplanan İslam şurası, Hz.Ali’nin teklifini kabul ederek hicret yılını başlangıç olarak kabul etmiştir. Ay olarak da ilk İslam muhacirlerinin ve Peygamber (s.a.v) hicret ettiği ve kameri aylar içerisinde çok hususi bir yere sahip olan, Muharrem ayı kabul edildi.
Muharrem ayı hürmet edilmesi icap eden bir ay olduğu Ayeti kerimede “Allah katında yerlerin ve göklerin yaratıldığı günden beri ayların adedi 12 dir. Bunlardan dört tanesi haram aylardır.” buyrulmuştur. Bu aylar içerisinde Recep, zilkade, zilhicce ve Muharrem ayı Eşhuru-Hurum Yani Allah katında ziyade hürmet edilmesi gereken aylardır.
Bu ayda yapılan iyilik ve ibadetin mükafatı ne kadar çok ise, kötülük ve isyanın cezası da bir o kadar ağır olacaktır. Bu ayda yapılacak bir çok ibadetlerle birlikte oruç tutmak da çok faziletlidir. Zira Rasülüllah Efendimiz (s.a.v.): “Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Allahın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra kılınan en faziletli namaz da gece namazıdır.”buyurmuşlardır.
Hz. Ali şöyle rivayet etmektedir: “Ben Rasülüllah s.a.v.’in yanında otururken bir adam ona: -Ya Rasülellah! Ramazan ayından sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersiniz? deyince Rasülüllah (s.a.v.);”Ramazan ayından sonra oruç tutacaksan Muharrem ayında tut: Çünkü O’ Allahın ayıdır. O Ayda bir gün vardır ki, Allah bir kavmin tövbesini o günde kabul etti ve diğer bir kavmin tövbesini de o günde kabul edecektir.”buyurdular.
“Bu ayın ilk on günü oruç tutan kimsenin Cenbı Hak o sene ömrünü bereketlendirir, uzatır.” “Bu ay içerisinde; Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri peş peşe oruç tutulursa Allah tarafından o kimseye binlerce nafile sevabı verilir.” Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10.gün aşure pişirmek faziletli ibadetlerdendir..
Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10 günleri oruç tutmalıdır. Rasülüllah Efendimiz ( S.a.v). 9.cu günü seferde bulunuyorlardı; o bakımdan yalnız 10. gün oruç tutmuşlar ve “sağ olursak seneye 9. günü de tutarız” buyurmuşlardır.
Muharremi şerifin onuncu gününe ‘AŞURA’ Günü denir ki aslı aşara’dır aşure onuncu demek olup muharremin onuncu günü demektir. Muharrem ayının 10.günü olan Aşure gününde bir kısım önemli hadiselerin vuku bulduğu rivayet edilmiştir.
Aşure günü Muharrem ayının 10. günüdür. Ramazanı şerif orucu farz kılınmadan önce aşure orucu farz idi. Ondan sonra ramazan orucu farz kılındı. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Aşure orucu Peygamber (s.a.v.) Efendimizin hiç terk etmediği sünneti oldu. Fıkıh kitaplarında tavsiye edilen bütün oruçlar nafile diye zikredilirken, Aşure gününün orucu “sünnet oruç” diye adlandırılmıştır. Bu da Aşure orucunun kuvvetine işarettir. Muharrem ayınız hayırlı ve mübarek olsun! Rabbim ibadetlerinizi ve dualarınızı kabul buyursun inşallah!..