Dün medyada “Kuş gribi yeniden mi hortladı” başlıklı haber üzerine pek çok gazete ve televizyon kanalı bu konudaki düşüncelerimi sormak için aradı. Hastalarım ve okuyucularımın da pek çok sorusu ile karşılaştım.
Haber özetle şöyle:
“Muğla’nın Milas ilçesinde kuş gribi hastalığı şüphesiyle bir kişi yaşamını yitirdi. Aynı gün hastanın 22 yaşındaki kızı da benzer belirtilerle apar topar tedaviye alındı. Milas’a bağlı Selimiye beldesinde yaşayan İlyas Y, ani başlayan yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, şiddetli yorgunluk, solunum güçlüğü belirtilerinin ardından aniden yaşamını yitirdi.
İlyas Y’nin yaşadığı beldede defnedilmesinin ardından, aynı gün akşam saatlerinde Begüm Y. (22) adlı kızı da babasında görülen belirtilerle hastalandı.”
Dileyen haberin tamamını aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirler.
Kuş gribi olabilir mi?
Haberde, ölen kişinin kuş gribi olabileceğini düşündürecek hiçbir bilgi olmadığı gibi, şu günlerde dünyanın hiçbir ülkesinde de kuş gribi görüldüğüne dair bir haber de yok.
Öncelikle ölen kişinin grip olup olmadığının kesinleştirilmesi gerekiyor. Bir salgın söz konusu olmadığında klinik bulgu ve belirtilere dayanarak grip teşhisi konamaz. Benzer klinik tablo başka virüs ve bakteriler tarafından da ortaya çıkmış olabilir; hatta enfeksiyon dışı hastalıklar da hesaba katılmalıdır.
Bu olayda birbirleriyle yakın temasları olan birçok kişi benzer belirtilerle hastalandığından dolayı bulaşıcı bir viral enfeksiyondan şüphe edilmesi ve bununla ilgili tedbirler alınması çok yerindedir.
Kesin teşhis için de hasta kişinin burun boğaz salgılarında influenza virüsünün varlığının ispatlanması gerekir. Daha ileri tetkiklerle de bu virüsün yüzey antijenleri belirlenerek kesin teşhis yapılır.
Bu kişide kuş gribinden şüphe edilmesinin sebebi hastalığın hızlı seyretmesi ve hastanın ölümüne yol açması olabilir. Her grip olduğu düşünülen ve kısa sürede ölen bir insanda hiçbir kanıt olmadan kuş gribinin düşünülmesi doğru değildir; çünkü böyle bir durum toplumda gereksiz korku ve paniğe yol açar.
Grip çoğu zaman altta yatan kronik bir hastalığı olanlarda ölümcül olabilir ama daha önce sapasağlam olan kişilerin grip yüzünden ölmeleri de mümkündür.
Neden kuş gribi olamaz?
Muğla’ da olayın kuş gribi ile ilgili olduğunu düşünmüyorum:
BİR: Öncelikle kuşlar arasında bir grip salgının olması gerekir. Böyle bir durum şu an için yoktur.
İKİ: Komşu ülkelerden başlayarak dünyanın başka yerlerinde de kuş gribi vakalarının görülmesi gerekir. Böyle bir durum da söz konusu değildir.
ÜÇ: Bu mevsim bildiğim kadarıyla ülkemiz için kuşların göç mevsimi de değildir.
DÖRT: Kuşlarda grip salgını olsa bile bu virüslerin insanlara bulaşması çok zordur ve ancak hasta hayvanlarla çok yakın temas içinde olanlarda görülür.
Kuş gribi virüsü nasıl bulaşır?
Kuş gribi virüsü hasta kuşlardan sağlam kuşlara tükürük, burun salgısı ve dışkı içinde bulunan virüsler aracılığı ile bulaşır. Kuş gribi virüslerinin insanlara nasıl bulaştığı kesin olarak bilinmemekle beraber, kuş gribine yakalanıp ölenlerin çoğunun tavuklarla doğrudan temasları olan kimseler olduklarının saptanması, insanlara bulaşmanın da hasta kuşlara ait salgılardaki virüslerle olabileceğini düşündürmektedir.
Ancak, kuş gribi virüslerinin insanlara doğrudan kuşlardan değil de insanlarla iç içe yaşayan bazı hayvanlar aracılığıyla geçmesi daha yüksek bir ihtimaldir. Bu hayvan da domuzudur; çünkü domuzlarda hem insan ve hem de kuş virüsleri beraber barınabilmektedir. Domuzların hücrelerinde insan ve kuş virüslerinin DNA’larının karışmasıyla, insanlar arasında kolayca yayılabilecek ‘yepyeni bir virüs’ ortaya çıkabilir ve bu da salgınlara yol açabilir.
Çok şükür ki bugüne kadar kuşlardan insanlara kolayca geçen ve insandan insana da gene kolayca bulaşan bir kuş gribi virüsü ortaya çıkmamıştır.
Gelelim neticeye
Muğla’ daki olayın bir viral enfeksiyona ve büyük ihtimalle de her sene görülen mutad gribe bağlı olduğunu düşünüyorum. Ölüm olayı hastanın altta yatan ciddi bir kronik hastalığı olmasından kaynaklanmış olabileceği gibi, gribin başta zatürree, solunum yetersizliği, miyokardit gibi bir komplikasyonuna da bağlı olabilir.
Bu durumda kuş gribinden şüphe etmek de toplumda korku ve panik yaratmak da doğru değildir.
KAYNAK
http://www.haberturk.com/saglik/haber/612302-kus-gribi-yeniden-mi-hortladi