Yaz aylarında yaşadığınız il-ilçe-kasaba ve köyde taze Mısır kaynatıp satan kişilerden Mısır alıp yemişsinizdir her halde veya park önlerinde mangalda közde Mısır pişiren satıcılardan Mısır kebabınıda tatmışsınızdır veya içine mısır unu katılan bazlama yemişsinizdir. O anı bir hatırlayın bakalım, şu mısırda ki zevk kaç üründe vardır? Mısır’ı yalnızca insanlar yemez, at-eşek (merkep), inek-dana-horoz-koyun-keçi-deve-tavuk vb.gibi insanlara faydalı hayvanlarında çoğunluğu mısırı severek yerler. Mısır besleyicidir, unuda yapılır. Mısır’ın saplarınıda hayvan sahipleri satın alır, yem olarak hayvanlarına verirler. Bu gün mısır’ın ekiminden söz edelim istiyorum, özellikle mısır ekimine yeni başlamak isteyenler için.
Mısır ekilecek arazi yağmur yağdıktan sonra traktörü zorlamayacak bir zamanda sürülür, sürülürken pulluğun üstüne oturan bir işçi veya tarla sahibi 50 kg.lık çuvalın içinden çift sürülürken mısırları savurur. Tabi yalnızca çift sürülen yerlere, 1 traktör günde ortalama olarak 20 dönüm arazinin çiftini sürebilir. Aynı gün çift sürdüğü yerleri düzelten başka bir pulluk ile mısır atılan yerleri düzeltir, ekim işi bitmiştir.
Bu arada yeni yeni mısırı kendiliğinden ekip giden pulluklarda vardır ama bazı çiftçilerin elinde olmayabilir, uzatmayalım. Düz olmayan arazilerde ise köylüler genellikle öküz ile hem tarlayı sürer, sürdükten sonra mısırı rastgele serperek ekim işinin son aşaması olan tarlayı düzler. Öküzle 1 günde 2-3 dönüm yeri ekebilirsiniz, zira saban insanı yorar. Mısır ekeceğiniz alan küçükse bunu çapa ilede yapabilirsiniz, nemli olan toprağı çapaladıkça önünüze astığınız bir çuvalın içine koyduğunuz çiğ mısırları bir elinizle bahçeye atarak üstünü hemen çapa ile örterek bahçenizi bu şekilde ekebilirsiniz. Mısır ekenler genellikle sıraya pek dikkat etmezler ama sırayı takip eden çiftçilerde vardır. Bunlar pulluk arası kadar mesafeye 30 cm. Boş bırakarak ekim yaparlar, bu mısırları bu tür ekenler genellikle mısırını satmak için böyle yaparlar. 30 cm.aralıkla dikilen mısır tarlalarında mısırlar daha iri olur, bazı yerlerde bu tarlaları gördüyseniz mısırlar 25 cm.civarında olur.
Mısır ekildikten sonra boyları hızla uzar, mart-nisan aylarında dikilen mısırların 5-6 ay sonra boyları 2 metreyi bulur. Yere atılan 1 tek mısır tohumundan 10-15 mısır olur, 1 mısırın üzerinde 200-300 mısır tanesi bulunur. Bu arada mısır tarlası ve bahçesi 15 günde 1, ayda 1 sulanır. Mısır suyu sever, sulandıkça boy atar. Mısırları irileşir, sıra sıra dikenler zaman zaman yabancı otları çapa ile kırarlar ama tarlayı gelişigüzel ekenler mısır ekiminde genellikle yabancı ot kırımı yapmazlar. Bunlar genellikle aynı zamanda hayvan besleyen kişilerdir, bu nedenle bunların ektiği mısırlar sıra sıra ekilenlerden biraz daha küçük olur. Sıra sıra ekenlerin çoğunluğu mısırı taze iken alıp pazar yerlerinde satarlar, un veya hayvan yemi yapmak isteyenler iyice olgunlaşmasını beklerler. Mısır ekenler hangi amaçla mısır ekmiş olurlarsa olsunlar, 1 koyup 1000-1500-2000 alırlar. Özellikle ege bölgesi’nde 20-30-40 dönüm arazi üzerine mısır ekmiş çok tarlaya rastlarsınız, bu gün için 1 kğ.mısır 1 tl.civarındadır. 1 kğ.mısır unuda 1 tl.civarındadır. Yaz aylarında taze çiğ mısırın tanesi 100 kuruşa, 200 kuruşa satılır. Bu haşlama veya mısır kebabı yapan esnafın eline geçtiğinde 1-2 tl.fiyatla satılır. Bu arada kış gecelerinde patlattığımız mısırın tohumu ayrıdır, aynı yöntemlerle ekilir ve hasadı yapılır. Bu mısırın 1 kğ.mı ise bu gün için 3-3.5 tl.arasında satılmaktadır, bu mısırı patlatarak satanlarda 100 gram mısırı naylon poşetlere koyarak 1 tl.ye satmaktadırlar.
Eğer bu mısırdan 1 kğ.alıpta evinizde bu işi yapmak isterseniz, ev halkı olarak 4-5 defada 1 kğ.mısırı doya doya yiyebilirsiniz. 1-2 avuç mısırı tava’nın üstüne koymanız ve tavanın içine 1-2 cezve zeytinyağı veya çiçekyağı koyup çevreye yayılmasın diye üstünü bir tepsi ile örtmeniz veya mısır patlatıcınız varsa onunla bu işi yapmanız yeterlidir. Kısacası araziniz varsa hepsine mısır ekebilirsiniz, 1 koyup karşılığında 6 ay sonra 1000-1500-2000 alan hangi iş vardır. Ege bölgesi’ndeki tarlaların çoğunda 10-15 yıldır mısır ekilmektedir, mısırın saplarınıda hayvanların yiyebilmesi için slaj yapımında kullanmaktadırlar. Mısırın saplarının küçültülerek hayvanların yediği bu saplar ineklerde süt verimini %25 artırmaktadır, diğer besi hayvanlarınında et tutmasına ve çabuk büyümesine yardımcı olmaktadır. Bu yıl başta mısır olmak üzere toprağını iyi değerlendirenler büyük paralar kazanacaklardır, zira dünya üzerinde zirai ürünlerde azalma olmaktadır. Nüfusta giderek artmaktadır, mısır verimi itibari ile açlığı önleyecek gıda maddelerinin başında gelmektedir.