Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakan ‘’milli içeceğimiz ayran’’ dedi..
Bir içeceğin milli olabilmesi için o içeceğin ülke çapında en çok tüketilen içecek olması lazım. Haksız mıyım? Bu değerlendirmem yanlış ise okuyucularım, sütün çiğini üretenler, ayran tüketenler, üretenler, ambalajlayanlar lütfen yorumları ile düzeltsin.
2002 Yılı Avrupa Birliği ülkeleri kola, gazlı içecek kişi başı tüketim miktarı 60 litre
AB ülkelerinde kişi başı içme sütü tüketimi 90 Litre olup milli içecekleri kola değil içme sütüdür. AB ülkelerinde içme sütü üretiminin % 90’i pastörize süt, % 5’i UHT olarak tüketiliyor, % 5’i ise çiğ süt olarak satılıyor, tüketiliyor.. Türkiye’de içme sütü üretiminin % 93’ü UHT süt, % 7’si pastörize süt olup Okul Sütü Projesinde GTHB Mehdi Eker’in, muhalefet partisi milletvekillerinin ‘’Niçin Pastörize Süt Dağıtılmıyor’’ sorusuna veremediği cevabın karşılığı öğrencilere pastörize süt üretim miktarının yetmeyeceği idi..
2004 yılı İTO raporuna göre kola, gazlı içeceklerde ülkemiz tüketim miktarı kişi başı 31 litredir. 2003 yılında kola, gazlı içecek sektörü AB’nin kişi başı 60 litre rakamına ulaşmayı hedefliyordu.. Geçen dokuz yılda sektörün AB rakamlarına oldukça yaklaştıkları ifade ediliyor.. Kolalı, gazlı içeceklerin 2012 tüketim istatistikleri elimizde olmadığı, 2007 yılı öncesi Tüik, yoğurt ve ayran istatistikleri birlikte tutulduğu için ayran üretim miktarı ayrı olarak hesaplanmadığından 2003 yılı kola, gazlı içecekler rakamını 2012 yılı kişi başı ayran tüketimi ile kıyaslamak bile her şeyi ortaya koymaktadır.
2012 Yılı Tüik rakamlarına göre kişi başı ayran tüketimi 6 litre.
Bir bakıma 2012 yılı ayran tüketimi, kola, gazlı içecek tüketiminin 2003 yılı rakamının ancak % 20’sine yetişebilmiş.. Hani bir söz vardır: ‘’Tozuna bile yetişemiyor.’’
Sahi söyleyin bana hangisi milli içki? Ayran mı? Kolalı, gazlı içecekler mi?
Kolalı, gazlı içecekleri kim üretiyor?
Türkiye’de kolalı, gazlı içecek fabrikalarında çalışan sayısı 1000’i bile bulmuyor..
Kolalı, gazlı içeceklerin hiçbir besleyici değeri yok.. İçince mideyi rahatlatıyor gibi gözüküyor ise de bu rahatlama midede tembellik, bağımlılık yaratıyor.
Ayranı kim üretiyor
Ayran, yoğurttan, yoğurt çiğ sütten yapılır. Çiğ sütü ise bu ülkede 450 bin kişi üretiyor.. Çiğ sütün memelerinden aktığı canlı hayvanların yiyeceklerini Türkiye nüfusunun % 24’ünü oluşturan tarımsal nüfus üretiyor… Ayran, hayat iksiridir.
Durum Tespiti
Yukarıdaki tüketim miktarlarına göre milli içecek ayran değil kola,gazlı içecek sektörüdür..
Sayın Başbakan söyledi, geçti.. Bir eylem planının ortaya konduğu da işitilmedi..
Yerel süt üretici birlikleri basına verdikleri açıklamada Başbakanın demecini sevinçle karşıladıklarını bildiren açıklamalar yaptılar.. Bu açıklamalar yetmez. Sayın Başbakan’a ‘’ Hani eylem planı ?‘’ denmeliydi.
Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği Başkanı Harun Çallı Ne diyor?
Sayın Harun Çallı’ya gelecek yıl uygulanacak olan ‘’Okul Sütü Projesi’’nde UHT süt yerine AYRAN dağıtılmasına ne dersiniz sorusunu yönelttiğimizde;
‘’Okul sütü programı sizin de bildiğiniz üzere dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmaktadır. Uygulanan bu ülkelerde de taşıma ve muhafaza kolaylığı, risklerin en aza indirilmesi dolayısıyla UHT süt tercih edilmektedir. Ayran, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin dağıtımının yapılabilmesi için fiziki, alt yapının sağlanması ile mümkün olur. Aksi halde bir takım sağlık sorunları ile karşılaşmak her zaman mümkündür. Ancak süt, ayrana göre protein ve yağ miktarı daha yüksek olduğundan daha besleyici, ayran ise probiyotik özelliğinden dolayı sindirim açısından daha iyidir.’’ diyor.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu
Aynı soruyu Sayın Ali Koyuncu’ya sorduğumuzda ‘’ Başbakanımızın milli içeceğimiz ayrandır sözlerini destekliyorum, polisimize, askerimize de ayran dağıtılmalıdır, ayran dağıtılacak okul, kışla gibi yerlerde olması gereken soğuk teçhizatın tedarik edilmesi mümkündür.. Bu teçhizat okul sütü proje bedeline pekâlâ eklenebilir ‘’ diyor.
Ne Yapmalı?
Şayet ‘’ayran milli içecek’’ ise Sayın Başbakan GTHB Mehdi Eker’e talimat vermeli, uht süt yerine öğrencilere ayran dağıtılmalıdır. Öyle ‘’Milli İçecek Ayran ‘’ denilip lafta, sözde değil gerçekte milli içecek ayran olmalıdır. Ayranı milliliğe ulaştıracak olan ‘’ Okul Ayranı Projesi’’ dir..
Tabii ki bizim bunları yazmış olmamız yetmez.. USK’nın bunu GTH Bakanlığına bildirmesi gerek..
Ulusal Süt Konseyi (USK), süt ve süt ürünleri politikalarında ilgili bakanlıklara görüş bildirebilen bir kuruluştur. USK; sütün çiğini üretenlerin, ambalajlı süt ve süt ürünleri üreticilerinin temsilcilerinin yer aldığı bir kuruluş. ASÜD, aynı zamanda USK Başkanı Sayın Harun Çallı ve TSÜMB Başkanı Sayın Ali Koyuncu’nun görüşleri çerçevesinde USK Yönetim Kurulunda böyle bir karar alınmak istenmesi karşısında bir muhalefet görünmüyor..
USK Yönetiminin okul sütü projesinde ayran dağıtılması kararı alarak, teklifini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunmasını bekliyoruz..
Tüketim rakamları ile kolalı, gazlı içecekler ben bu ülkenin içeceğinin ‘’milli’’siyim diyor.
Kolalı, gazlı içeceklerin üzerindeki ‘’milli içecek formasının’’ çıkarılıp ayrana giydirilmesi okul ayranı projesi ile mümkün olur..
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri
https://twitter.com/caparkanat