Mide hastalıkları tedavisinde kullanılan histamin-2 reseptör antagonisti famotidin isimli ilacın KOVİD’ de hastalık belirtilerini belirgin olarak azalttığı bildirildi (1).
Araştırmada bu ilacı altısı günde üç defa 80 mg gibi yüksek dozda ortalama 11 gün süreyle kullanan on hastaya ait veriler değerlendirildi.
Hastaların hepsinde de öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, baş ağrısı ve koku alma bozukluğu gibi belirtilerde kısa sürede düzelme sağlandığı ve ilacın iyi tolere edildiği tespit edildi.
Senelerdir kullanılan ucuz bir ilaç
Famotidin tüm dünyada senelerdir yaygın olarak günde 4 defa 20 mg ile 160 mg dozlarda asit salgısını azaltmak amacıyla kullanılan ucuz ve emniyetli bir ilaçtır. Olağan dozu günde 40 mg’ dır.
USA’ da tezgâh üstü ilaçlar sınıfındadır yani reçetesiz de satılmaktadır.
İlacın koronavirüslere karşı etkili olabileceği fikri bilgisayar simülasyonlarında “3-chymotrypsin-like protease” enzimini inhibe edebileceğinin belirlenmesiyle doğmuştur.
Daha önce de ilacı hastaneye yatmadan önce kullanan bir grupta ölüm ve entübasyon riskini anmalı derecede azaltabileceği gösterilmişti (2).
Gelelim neticeye
Bu araştırma medyada “koronavirüsü yok eden ilaç” benzeri başlıklarla yer alırsa hiç şaşırmam.
Bu 10 hastadan oluşan vaka serisinden hiçbir şekilde kesin bir hükme varmak mümkün değildir.
İlaçların etkinlik ve emniyetleri sadece randomize kontrollü çalışmalarla gösterilebilir.
Benim gözümde bu araştırmanın kıymet-i harbiyesi yoktur.
EK 1 (6.6.2020): Bu araştırmanın tam da beklediğim gibi “Koronayı 1 günde iyileştiren mide ilacı!” başlığıyla haber olduğunu gördüm ve tabii ki de şaşırmadım. Başlıkta ünlem de olması ilacın etkisini daha da kuvvetlendiriyor. Fauci, Trump’a işe yaramadığı birçok araştırmayla gösterilen sıtma ilacını bırakıp mide ilacına başlamasını söylese iyi olur. Yeni “game changer”imiz famotidin! Kaynak: https://www.haber7.com/dunya/haber/2982290-koronayi-1-gunde-iyilestiren-mide-ilaci
Kaynaklar:
1. https://gut.bmj.com/content/early/2020/06/04/gutjnl-2020-321852
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016508520347065