Günlük hayatta karşılaştığımız pek çok kimyasalın farelerde meme kanserine yol açtığı ve aynı riskin kadınlar için de söz konusu olabileceği bildirildi.Journal Environmental Health isimli dergide yayınlanan makalede, kaçınılması gereken 17 kimyasal ve korunmak için yapılması gerekenler anlatılıyor.
Bu karsinojenler içinde benzin, dizel ve diğer araç egzozlarında bulunan kimyasallar, alevlenmeyi geciktiriciler, kirlenmeye dirençli tekstil ürünleri, boya çıkarıcılar ve içme sularındaki dezenfeksiyon yan ürünleri var.
Çevredeki kanserojenlerin en büyük kaynaklarından biri araç egzozları, sigara dumanı ve yanmış yiyeceklerde bulunan benzen ve butadin’ dir.
Metilen klorit gibi temizlik solventleri, hormon yerine koyma tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı alev geciktiriciler, leke tutmayan tekstil ürünlerindeki kimyasallar ve sigara dumanında bulunan strafor yapımında kullanılan stiren de kanserojen olabilir.
Kadınlara meme kanserine karşı tavsiyeler
BİR: Araç ve jeneratörlerin egzozuna maruz kalmayın; aracınızı boşta çalıştırmayın, benzinli yerine elektrikli çimen biciler kullanın.
İKİ: Yemek pişirirken havalandırmayı çalıştırın; yanmış ve tütsülenmiş etleri sınırlı yiyin.
ÜÇ: Poliüretan köpükten yapılmış ve alev geciktiriciler kullanılmış mobilya kullanmayın
DÖRT: Leke tutmayan halı, mobilya ve mefruşat kullanmayın.
BEŞ: Kuru temizlemede PERC (perkloretilen) veya diğer solventleri kullanmayanları ve varsa ıslak temizlemeyi tercih edin.
ALTI: Yekpare karbon tutan içme suyu filtreleri kullanın.
YEDİ: Ayakkabıları evin dışında çıkarın, HEPA filtreli süpürgeler ve ıslak temizlik bezleri kullanın.
SEKİZ: Bisfenol A ihtiva eden damacana, yiyecek kaplarını kullanmayın; kasa fişi gibi termal kâğıtlara temas etmeyin.
Gelelim neticeye
BİR: Bu araştırmadan çoğu kimsenin haberi olduğunu sanmıyorum çünkü bizim medyada neredeyse hiç yer almadı.
Meme kanserinin erken teşhisi ile ilgili yeni bir âlet söz konusu olsaydı, hele de bir hastane bunu getirmiş olsaydı “bu işten nemalanalar” yeri göğü inletirlerdi.
İKİ: Modern tıp kanserin önlenmesiyle değil sadece teşhis ve tedavisiyle ilgileniyor.
Kulağa hoş gelen “erken teşhis” ve “erken tedavi” nin kanser ölümlerini azaltmadığı, birçok insana gereksiz tedavilerin uygulanmasına yol açtığı (overtreatment) artık çok iyi biliniyor.
Kanserlerin önlenmesinin herhangi bir getirisi yok hatta kanserli hasta sayısı azalacağı için bu işten para kazananlar bu durumdan hazzetmezler.
ÜÇ: Bu tavsiyeler yerine kısaca hayatımıza giren tüm kimyasallardan mümkün olduğu kadar uzak durun veya “Hadi gelin köyümüze geri dönelim” de denebilir.
DÖRT: Kanser erken teşhisine verilen önemin daha fazlası kanserin önlenmesine verilmelidir.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.