büyük kabusun ardından bugün bir hafta oldu. Hızla üzerimize gelen çığ gibiydi geçen zaman. Her işçinin ölümü içimizi ezdi. Onların son dakikalarını, yaşanan can pazarını düşündükçe hala gözlerim yaşarıyor. Yaşamları boyunca ezilen, zor şartlarda ömür geçiren 301 insanın acı sonu içimizi yakıyor.
‘Gelişmiş ülke standartlarında iş güvenliği önlemleri alınır’ diye düşünmek şimdilerde tek tesellimiz. Ama bu vicdan ve insan odaklı siyaset anlayışı gelişeceği yerde, gün geçtikçe insanı ürkütüyor.
Soma faciası akıl almaz doğru. Ve bir o kadar, bu facianın yasını tutmak, nedenini sorgulamak için sokağa çıkan herkesi ‘‘marjinal’’ olarak nitelendirmek de akıl dışı. Biber gazı, ilaçlı-basınçlı su, tekme, tokatla acılı halkın üzerine gitmek tam bir polis devleti uygulaması. Nerede kaldı demokrasi? 10 yaşındaki çocuğu yaka paça göz altına almaya yeltenen polisin hıncı aklınıza kazındı mı? Benim kazındı.
Şimdi bu bakışı destekleyen anlayışın, çalışma koşullarını insani şartlara taşıyacağına nasıl inanacağız.
Sahi, 10 yaşındaki çocuktan bile endişe duyar hale ne ara geldik… Doğrusu, nefes kesen acılar yaşarken, demokrasiyi ayaklar altına alan uygulamalar da bu ülkeye bir o kadar ağır geliyor.
SAYIN VALİ, YANILIYOR
Yaklaşık 6 aydır, İzmir İl Özel İdaresi’nin mallarının devrini tartışıyoruz. Konuyu ilk yazdığımda, 3.5 milyar TL değerindeki malvarlığı daha çok kavga çıkaracak demiştim. İzmir’de epey kavga çıktı. Trabzon’da ise hiç. Çünkü orada kamu yararı esas alınarak, malvarlığı Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.
İzmir’de ise Valilik direniyor, hatta istediği sonucu almaya başladı. Vali Mustafa Toprak, Başkan Kocaoğlu’nun terk ettiği toplantının sonucunu açıkladı. Hiç sürpriz yok. İzmirli’nin malları, Ankara’ya ilgili Bakanlıklar’a devrediliyor. Belki, Sanayi ve Ticaret Odalarından, meslek odaları ve STK’lar Başkan Kocaoğlu’nu yalnız bıraktığı için Vali bu kadar rahat konuşuyor.
“Bu malvarlıklarının altında tekerlek yok, bir yere gitmez” diyor.
Sayın Valim, maalesef belki göreviniz gereği yanılıyor ve yanıltıyorsunuz.
Bu malvarlıkları, İzmirli’nin vergileriyle edinildi.
Hazine’ye ya da Bakanlıklara devredildiği takdirde, bu servetin gayya kuyularında kaybolup gitme ihtimali var. Önümüzde yüzlerce örnek duruyor.
Ayrıca neden Trabzon gibi olamıyoruz!!! Farkımız seçim sonuçlarımız mı ?
Hani yerelden yönetilecektik, Diyarbakır ve doğu kentlerinde yereli güçlendirirken dayanak olarak gösterilen AB normları yoksa batıda işlemiyor mu?