Okurumuz Sabri Ateş, “Şu anda devlet hastanesinden görme sistemi ile ilgili aldığım yüzde 26 özürlü sağlık kurul raporum mevcut. Çalışmaya devam ediyorum. Malülen emekli olmam için ne yapmalıyım?” diyor.
Malulen emeklilik için bazı koşullar aranmaktadır. Öncelikle maluliyet gerektiren rahatsızlığın sigortalı olunan tarihten sonra ortaya çıkması gerekmektedir. yani, ilk defa sigortalı olduğu tarihte var olan ve maluliyet gerektiren bir rahatsızlığı olanlar bu durum nedeniyle malulen emekli olamazlar. Sigortalının veya işverenin talebi üzerine, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin SGK Sağlık Kurulu’nca incelenmesi sonucu, 4-1/a (SSK) ve 4/b bentleri (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği anılan kurulca tespit edilen sigortalı malul sayılır.
En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmadan 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması halinde maluliyetin sözkonusu olabileceği hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla okurumuz yüzde 26 çalışma gücü kaybı olduğu için malulen emekli olamayacak. Ayrıca yüzde 40’tan az özür oranı olduğundan dolayı engellilere tanına emeklilik haklarından da yararlanamayacaktır.
SGK’lının kaza çilesi bitiyor
3 Nisan ve 1 Mayıs 2010 tarihlerinde bu köşede, “SGK’lının trafik kazası çilesi” ve “Sakın kaza yapmayın” başlıklı yazılarımda trafik kazalarında yaralanan SGK sigortalılarının tedavilerinde yaşadıklarını sorunları yazmıştım.
Gerçekten de ateş düştüğü yeri yakar misali, trafik kazasında yaralanıp hastanelerde sorun yaşamayanlar bu mağduriyeti yaşamayanlar bilmez. İşte, torba kanunda bu soruna da bir çözüm bulunuyor. Torba kanunla yapılan düzenlemeye göre, trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedellerini, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın SGK karşılayacak.
Trafik kazalarına sağlık teminatı sağlayan zorunlu sigortalarda; sigorta şirketlerince toplanan primlerin belli bir kısmı yüzde 15’ini aşmamak üzere, belirlenecek tutar SGK’ya aktarılacak. Aktarım ile sigorta şirketlerinin bu teminat kapsamındaki yükümlülükleri sona erecek. Böylece özel sigortalardan belli bir miktar SGK’na aktarılarak trafik kazasına uğrayan vatandaşların sağlık yardımları konusu çözülmüş olacak.