— Çalışmaksızın fikri gelişme ve ahlaki olgunlaşma da mümkün değildir. Tembellik, bütün kötülüklerin anasıdır.
— Çalışmak demek; boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın icaplarına göre ilim, fen ve her türlü medeniyet imkânlarından azami derecede istifade etmek zaruridir. Hepimiz itirafa mecburuz ki, bu husustaki hatalarımız çok büyüktür.
— Servet ve onun doğal sonucu olan rahat yaşamak ve mutluluk, yalnız ve ancak çalışanların olacaktır.
— Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.
M. Kemal ATATÜRK
Gazeteci Yazar Necdet Saraç sunumuyla etkinlik başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’mız söylendi.
“Yeni Yüzyılda Yeni Bir Vizyon İçin Gel Fikrini Söyle” sloganıyla Maltepe Kent Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan ve üçüncü dönem adaylığı için çalışmalarına başladığını açıklayan Belediye Başkanı Ali Kılıç: “Bu çalıştayla 2024’ün Yerel Yönetimler Bildirgesi’ni sizlerle birlikte hazırlayacağız. Daha yaşanabilir, çağdaş ve vizyoner Maltepe’yi yaratmak için çalışmalarımıza ‘dayatan değil, danışan belediyecilik anlayışıyla yön vereceğiz.” dedi.
Hazırlanan El Programına göre: Birinci gün Araştırmacı Ertan Aksoy, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, sosyolog Şükrü Aslan, gazeteci Necdet Saraç, Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İBB Deprem Kurulu Üyesi ve öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe ve TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi, Maltepe Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü, Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik katıldı.
Çalıştayda adı geçen konuşmacı ve moderatörlerin yanı sıra sivil toplum örgütleri, spor dernekleri, ibadethane dernekleri, muhtarlar, site yöneticileri, meslek odaları, sendika, kent konseyi, siyasi parti, kamu kurumları, belediye ve üniversite temsilcileri de bulundu.
***
Başkan Kılıç, konuşmasında; Maltepe’nin yaklaşık 50 yıllık sorunları olan 3 büyük mahallenin kentsel dönüşüm ve imar sorunu, ilçenin meydan ve altgeçit sorunu ve işsizliğin önlenmesi için üzerinde çalışıldığını, Maltepe Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi-M’Expo projesinin yanı sıra ilk ikisinin hayata geçirildiği, Tüyap örneği Maltepe sınırları içinde Kongre Merkezi açılacağının önemli adımların atıldığını vurguladı.
Başkan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üçüncü dönemin de altyapısını bu çalışmalarla yaparak nasıl daha yaşanabilir, çağdaş ve vizyoner Maltepe’yi yaratmak için fikrinizden yararlanacağız. Startımızı haziran ayında veriyoruz. Bu anlamda bu çalıştay çok kıymetli. 2024’ün Yerel Yönetimler Bildirgesini, vizyon (geniş görüşlülük) ve önemli düşünceleri kaleme alacağız. Ayrıca örneğini diğer belediyelere ve kurumlara da göndereceğiz. Herkese teşekkür ediyor ve çalıştayın başarılı geçmesini diliyorum. Sayenizde çok daha yaşanabilir bir Maltepe’yi birlikte hayata geçireceğiz.”
Sonrasında gazeteci-yazar Necdet Saraç’ın moderatörlüğünde konuşmacılar katılan salındakilere seslendiler. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz’ın uzun soluklu, gerçekçi ve anlaşılır Türkçemizle yaptığı konuşması ilgi topladı ve alkış aldı!
***
İkinci gün, Maltepe Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Bahadır Keşan’ın başarılı yönetiminde aşağıda belirlenen (7) grup oluşturuldu:
1- Kalıtımcılık, 2- Eşitlik,
3- Erişilebilirlik, 4- Yaşanabilirlik,
5- Yenilenebilirlik, 6- Kalkınma
7- Tercih edilebilirlik…
Çoğu Maltepe Belediyesi görevlilerinden oluşan sözcüleri ile grupların çalışmalarını Bahadır Keşan’ın açıklamasıyla genele sundular. Yeterince bilgilendirme yapıldı.
Bu sunumu Araştırmacı Yazar Cumhur Turan, TSF Sumo Başkanı Erdal Karadağ, Genel Sekreter Semra Bulut ve GazeteHür Sahibi İsmet Akkoç ile birlikte izledik.
Maltepe son yıllarda hızla değişiyor. Kentin hem demografik yapısı, hem de sosyoekonomik yapısı hızla değişiyor ve Maltepe yaşanmak istenen bir cazibe merkezi haline geliyor” diyen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç: “Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ruhuna uygun ‘Yeni Bir Maltepe’ vizyonu ortaya koymak için yaptığımız Maltepe Kent Çalıştayı hedefimize uygun ciddi bir çalışma ortaya koydu. Bu Çalıştay’da toplumsal adaletten eşitliğe, kentsel planlamadan deprem karşısında güvenli konutlara, erişebilirlikten ekolojiye kadar uzanan çok geniş bir alanda yalnızca ciddi değerlendirmelere tanıklık etmedik, katılımcıların yalnızca sorun tespit eden ve eleştiren değil aynı zamanda çözüme ortak olmak isteyen paydaşlar olduğuna da tanıklık ettik. Önümüzdeki aylarda bu çalışmayı mahallelere de taşıyarak, hem katılımcılığı arttırmayı, hem de elbirliği ile daha da yaşanabilir bir Maltepe yaratmak istiyoruz, bu çalıştayda ortaya çıkan sonuçları mahallerimize de taşıyıp, oralarda tartıştıktan sonra 2024’ün ‘Yerel Yönetimler Bildirgesi’ni sizlerle birlikte hazırlayacağız ve daha yaşanabilir bir Maltepe hayalini birlikte hayata geçireceğiz.” dedi.
Etkinliğe değgin kimi saptamalarım aşağıdadır
— Geçen yıllarda yapılan çalıştay etkinliklerinin bugüne ışık tuttuğu ve sonrasında özenle hazırlanan Dünya ve Türkiye Ekonomisi adlı içerikli kitap katılımcılara dağıtıldı.
— Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ne defalarca geldim. 200 metre yakınında 25 yaşlarındaki bir gence bu yeri sorduğumda: ‘Bilmiyorum’ yanıtını aldım. Üzüldüm!
Geçmişte yaptığım görevlerden esinlenerek diyorum ki; Kültür Merkezlerinin ya da Eğitim Kurumlarının görevleri arasında çalışanları, halkın içine girmeli ve halkı bu mekânlara çekmeli…
— Yemek Salonu ve Kafeterya Müdürü Ayla Polat’ın koşturarak görevini en güzel yaptığına tanık oldum. Çalışanlardan İsmail Çiltaş ve diğerleri de…
— Belediye görevlilerini eleştiriler arasında; pazarların denetimlerinin yeterince yapılmadığı belirtildi.
— Başkan Yardımcısı Canan Döner’in gülen yüzü ile karşılaştık ve selamlaştık.
— Yararlı ve örnek bir etkinlik oldu, diyebilirim.
*
Maltepe Kent Çalıştayı’nın gerçekleşmesinde başta Başkan Kılıç olmak üzere emeği geçenleri kutlar, esenlikler dilerim.
*