Eskiden beri süre gelen Millet olarak bizim bir mahalle yaşam kültürümüz var. Şimdilerde birçok insanın eski mahalle günlerine özlem duyduklarına şahit olmaktayız. Taşralarda ve büyük şehirlerde olsa kenar mahallelerde, mahalle kültürünün yaşatıldığını görüyoruz. Ama git gide binaların oralarda da çoğalmaya başlamasıyla oralardaki mahalle kültürünün de kaybolma tehlikesi bulunmaktadır.
Mahallede evlerin müstakil olması, insanların kapıdan dışarı ayağını atınca bir komşusunu görmüş olması, balkonundan bakınca tüm mahalleyi görebilmesi gibi sebepler mahallede iletişimi yoğunlaştırmaktadır. Yani kullanılan ortak alanlarda buluşulur, bir kenara oturulur sohbetler edilir. Mahalleye yeni gelinmiş olsa bile konuşarak insanlar birbirlerini daha yakından tanıma imkânı bulurlar. İnsanlar müstakil evlerle örülü mahallede dışarı çıktıkları zaman dışarda kalma süreleri apartmanlara göre daha fazladır. O zaman da bir komşusunu görme ihtimali ve iletişim kurma ihtimali daha da artmaktadır. Bu da birbirlerini daha iyi tanıyarak komşuluk ilişkilerinin daha sağlam zemine taşınmasını sağlamaktadır. Buna sosyal hayatın içinde her zaman şahit olmaktayız. Eski mahallelerinden insanlar ayrılmış olsalar bile, o eski komşuluk günlerini unutamıyorlar ve eski komşularını gördüklerinde sevinçleri bir başka olmaktadır.
Oysa apartman hayatında, apartmanın bir girişi var, oradan asansöre yürü ve katına çık. Bu süre kısa bir süredir ve iletişim kurmak için komşu görme zamanın daha kısadır. O zaman da kimseyi görmeme ihtimali yüksektir. Böylelikle birbirlerini daha seyret gören komşular, iyi iletişim kuramadıkları için komşulukları sadece selam ve merhabadan ibaret olmaktadır. Hep duyarız apartmanda kimse kimseyi tanımıyor diye. Oysa bu tanışıklığı gerçekleştirmek insanların elindedir.
Peki, eski mahalle kültürünü yaşatmak ve komşuluk ilişkilerini daha da iyileştirmek için neler yapılabilir. Öncelikle apartmana yeni gelen bir komşuya hoş geldiniz ziyaretleri yapılarak tanışma sağlanabilir. Hiç olmazsa ayda veya iki ayda bir toplantı yapılan apartman dairesinde toplanılır, beraber paylaşımlar yapılabilir. Böylelikle tanışma daha da iyi sağlanmış olur. Ondan sonra da komşunun sevincinde ve üzüntüsünde yanında olunursa daha kaliteli bir komşuluk ortaya çıkmış olur. Tam tanışma olursa, herkesin komşusunun sevincini, üzüntüsünü, durumunu bilmiş olur ve komşular maddi manevi birbirlerine yardımcı olabilirler.
Eskiden beri süregelen ve şimdi nerede o eski mahalle günlerimiz diyerek özlem duyduğu mahalle kültürü böylelikle tekrar yaşatılabilir. Neticede bu kültüre herkesin ihtiyacı vardır.