Kütahya Ulucami; Kütahya’da ki Ulucami’yi Yıldırım Beyazıt Kütahya Valiliği yaptığı sırada inşaatını başlatmıştır, bazı nedenlerle yarıda kalan caminin yapımı için Kanuni Sultan Süleyman’ı görevlendirmiş ve cami 1522’de ibadete açılmıştır. Ulucami’nin 1410 yılında Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Yakup Çelebi tarafından bitirildiği de öne sürülür,
Evliya Çelebi Ünlü Seyahatnamesi’nde Ulucami’yi Mimar Sinan’ın yaptığını ve caminin o zamanlar 27 m. eni ve 44 m. boyu olduğunu belirtir. 2 yan ve 1 kıble kapısı bulunduğundan söz eder, tek kubbeyi 57 çam direğinin tuttuğunu açıklar. Kütahya’da ki Ulucami 1800 yıllarında Şehzade Mustafa Efendi’nin Önderliğinde ve halkın yardımları ile tadilat görmüştür. 2 Büyük Kubbe ve Yarım Yan Kubbeler değiştirilen 57 çam direğinin yerine Çavdarhisar Kasabası’ndan getirilen ve her biri 30 ton ağırlığında olan 6 mermer sütun üzerine oturtulmuştur, iç süslemeleri Tekirdağ’lı Hattat Ahmet Efendi tarafından yapılmıştır.
Ilıca; Kütahya’ya 27 km. uzaklıktadır, Kütahya-Eskişehir yolunun 23. km’den ayrılarak 4 km.Lik ayrı bir yolla ulaşılır. Burada Kütahya Belediyesi’nin yaptırmış olduğu ’Otel Harlek’ten Başka Otel-Motel-Pansiyonlar vardır, çam ormanları ile kaplı olan Ilıca’da kamp yapabilmekte mümkündür. Hamamı 43 derece sıcaklıktaki suyu ile romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
Yoncalı-Dibecikler Kaplıcaları; Kütahya Tavşanlı asfaltının 17. km’sindedir, Yoncalı’da erkekler Hamamı-Kadınlar Hamamı-Kükürt Banyosu-Radyoaktiviteli Çamur Banyoları-Çelik Banyosu-Dübecik Havuzu ve banyosu bulunmaktadır. Yoncalı kaplıcaları dünyanın sayılı kaplıcalarındandır, Banyo Kürü yapmak ve içmek sureti ile suyunun Karaciğer-Böbrek Yetersizliği-Safra Kesesi İltihapları-Kolit-Kadın Hastalıkları-Sinir Hastalıkları’na iyi geldiği tesbit edilmiştir.
Emet Kaplıcaları; Kütahya’nın Emet İlçesi Kaplıcaları İle Meşhurdur, Yeni Hamam-Davutlar Hamamı-Yeniceköy Hamamı-Dereli Kaplıcaları Bunların Önemlileridir. 40-50 Derece Sıcaklıktaki Suyu Bulunan Kaynarca Kaplıcası Romatizma-Siyatik-Her Türlü Adale Ağrıları-Cilt Hastalıkları-Bedeni Ve Dimağ Yorgunlukları’na İyi Gelen Suya Sahiptir.
Gediz Kaplıcaları; Simav’da Eynal Kaplıcaları Ünlüdür, Simav’a 5 km. uzaklıkta Bulunmaktadır. Burada Büyük Hamam-Otel-Motel-Gazino-20 Adet Müstakil Banyo-Dört Kademeli Büyük Yüzme Havuzu-Çamaşırlık-Cami Vardır. Suyunun Sıcaklığı 90 derecedir, Suyunun İçinde Kükürt Ve Çelik vardır. Eynal Kaplıcaları 2.sınıf turistik tesislere sahiptir.
Kütahya Kalesi; buradan Kütahya kuşbakışı görülür, çevresi 3.5 km’dir. 70 burcu vardır, Bizanslılar zamanında yapılmıştır, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında onarım görmüştür.
Aizani (Çavdarhisar); Frig Çağı’ndan Kalan eserlere sahiptir, kalıntılar şehrin 60 km. güneybatısındadır, Antik çağa ait Zeus Tapınağına sahiptir.
Macar Evi Ve Çeşmesi; Macar İhtilali liderlerinden Lojos Kossout’un 1849’da yaptırdığı ev ve çeşmedir.
Dumlupınar Anıtı; İstiklal Savaşı’nda Şehit düşenlerin anısına Dikilmiştir, Çalköy’ün Anıttepe’sindedir.
Kütahya Müzesi-Belediye Meydanındaki Merkez Hanı-Selçuklu Eseri Ve Halen Vahitpaşa Kitaplığı Olarak Kullanılan Yakup Çelebi Vakfı-Belediye Önündeki Zafer Anıtı-Kütahya’nın Kurulduğu Hisar Tepesi’nde Ki Döner Gazino (1 Saatte Tur Atar)-Hükümet Konağı-Çinili Çeşme-Çinili Havuz-Emet’te Ki Türkler Devrinden Kalma Babükbey Camii (X1.Yy.Eseridir)-Tavşanlı Yöresinde Dikilitaş Mevkiinde Frik Kaya Mezarları Kütahya’da Gezilecek Görülecek Diğer Yerlerin Adıdır.