Neşet Ertaş´ın hatırasına
Gönül kelimesini en güzel telaffuz eden usta…
Gönül adamı…
Bazı şeyler vardır ki kelimeler izah edemez. Ne kadar söylersen söyle, ne kadar yazarsan yaz bir yanı eksik bırakılır. İşte “gönül” de böyle bir kelime.
Gönül; ne yürek, ne kalp ile eşanlamlı değildir.
Sevgi, muhabbet, hürmet, ilgi, meyil, yönelme kelimeleri ise ondan neşet eder yani meydana gelir.
Belki de başka bir lisana tek kelime ile tercümesi mümkün değildir. Çünkü “gönül” denilen o mefhum hiç de tam olarak bizim anladığımız veye anlattığımız gibi değildir. Onu en yakın anlamıyla Neşet Ertaş dile getirmiş, onu en güzel Neşet Ertaş telaffuz etmiştir.
“Gönül Dağı” tabiri ona aittir. Tek başına bile üzerinde sayfalarca yazı yazılabilecek bir kavramdır. Ne müthiş bir ifade: Gönül dağı…
O bizim bildiğimiz dağlardan daha yüce, bizim bildiğimiz dağlardan daha heybetli ve bizim bildiklerimizden daha yalnızdır.
Gönül dağı…
Ötesi neresi?
Şimdi onun türkülerinden alınmış mısralar yazacağım buraya. Sadece yazacağım. Biliyorum bu yazıyı okuyanlar kendisine göre anlayacaklar. İşte Ustanın büyüklüğü buradan geliyor. O bir söylüyor biz bin anlıyoruz. Daha doğrusu bizim gönlümüzce söylüyor gibi.
İşin içinde gönül olur da yâr olmaz mı? Zaten bu iki kelime yan yana gelince daha bir anlamlı oluyor.
Sözü ustaya bırakalım.
“Gönülden gönüle yol gizli gizli.” İşte size bir “yol” tarifi. Yol hem var hem görünmüyor. Belki biliniyor…
“Bu derdimin dermanını bulmaya ben yâre gidem.” Dert belli dermen belli. Yine benzer şekilde bir mısra “ Dermansız bir derde düştüm, dermanı var yâr elinden.”
Bazen de yârine kavuşamamanın hüzünlü bir ifadesini dile getiriyor. “Gônim hep seni arıyor neredesin sen?” diye. Arayan ise gönül…
Ya şu mısralara ne demeli?
Hiç merham kar eylemez
Yar yarası var bende.
Yani dert belli dermen belli.
Veya:
Ancak sen merham olun
Gönümün yarasına
Yara belliyse derman da “yâr” olur ancak
Neşet Ertaş için daha önce de yazdığım şu cümleyi yazmadan geçemeyeceğim. O; “His coğrafyasını gönül sazıyla çizen usta”
Ne diyeyim başka gücümüz bu kadar yetiyor yazmaya. Yine onun sözüyle bitirelim yazımızı.
Derde düştüm dermanını aradım
Dermanı o yarda var imiş meğer.