Parmak ucuyla tutulabilecek mikro kalemi istedim ve aldım. Böyle bir kalem ile büyük boyuttaki kalem arasında nasıl bir bağ kurabileceğimi düşündüm. Mikro kalemleri büyük kalemin yanına koydum. Elime geçen mikro kalemleri sakladım.
Emekli olduğumda, büyük kalemin baş tarafından itibaren, eşit aralıklarla on bölüm lastiği kalemin dışına sardım. Sardığım lastiklere, göreve başladığım ilk yılın ve peşinden her yılı temsil eden bir mikro kalemi lastik halkaya bağladım.
Otuz tane mikro kalem her çalışma yılımı temsil edecek şekilde büyük kalemdeki lastik halkalara asılarak sıralandı. Böylece büyük kalem ve küçük kalemler arasında, çalışma hayatımın anılarının temsilcilerini gözler önüne serdim.
Büyük kalemdeki her lastik halkaya da öğretim yılını yazdım. Bana göre çalışma hayatımın güzel anıları bir bütün olarak sergilenmiş oldu.
Böyle bir tabloda istediğim, ancak yapamadığım; Her yıl yalnız bir mikro kalem almak olmalıydı. Yetmedi, kalemi aldığın öğrencinin kimliğini kısaca yazmaktı. Devamında aynı öğrencinin görevi ve çalıştığı yer bilgileri de alınabilirdi.
Büyük kaleme baktıkça, yılların ne çabuk geçtiğini öğrencilerin öğrenme arzusuyla kurşun kalemleri nasıl tükettikleri gözler önüne geliyor. Bu sürede amacım, gençlerin aydınlanmasını, çalışan üreten kişiler olmasını sağlamaktı.
İnsan sevgisi ve idealini yaşatmak adına, her yılın anısını büyük kaleme bağladım.
Görev yaşamımda bilerek olmasa bile yaptığım çalışmaları yazıya dökeceğim. Öğrencilerin biyoloji kitabına yazdığı ilk cümleyi tespit ettim. O cümleleri yazacağım.