Kent merkezinde oturmanın bana göre öyle pek keyifli yanı yoktur. Trafik karmaşası, park sorunu, göz alabildiğine beton yığını içinde yaşamanın en büyük artısı şüphesiz pratikliği. Her şey adeta elinizin altında ama bir doğa tutkunu
için bedeli ağır. Neyse, sonunda bir türlü keşfedemediğim Kültürpark’ın tadını çıkarmayı öğreniyor ve nefes alıyorum.
Sık sık kendimi fenixlerin arasına, küçük papatya çiçeklerin, yemyeşil çimlerin üzerine atıyorum.
***
Bir yandan da hayıflanıyorum. Neden bugüne kadar yanı başımdaki yeşil cennetten bu kadar uzak kalmışım.
Düzenlenen fuarlara, kitap fuarına gitmişliğim çok vardır ama bir kapıdan girer diğerinden çıkardım. Gerçi bunun nedenleri hemen hatırlıyorum.
Hala yeşilliklerin arasında çay demleyip fanilasıyla piknik yapan da var, gül bahçesinin kenarında çocuğuna çiş yaptıran da.
***
Yeni fuar alanı, hayli görkemli bir yapıyla Gaziemir’de açılınca Kültürpark yeniden gündeme geldi. Şimdilerde bu eşsiz cennetin nasıl değerlendirileceğine yönelik farklı fikirler ortaya atılıyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Prof. Dr İlhan Tekeli başkanlığında bir heyetle çalışıyor.
Ayrıca deneyimli mimar Şükrü Kocagöz destek veriyor. Kültürpark’ın çocukların, gençlerin, sanatın ve sporun merkezi olması hedefleniyor. İnşallah ve lütfen biraz hızlı… Tam bu noktada, bir çağrı da ben yapmak istiyorum.
***
Kültürpark’ta mutlaka bir bilim parkı olsun. Eğitimin yap boz tahtasına döndüğü, PISA sınavlarında matematik ve fende sınfta kalan, OECD ülkelerinin çok gerisinde bir eğitim seviyesine karşı yapılacak en doğru çalışmalardan biri olacaktır.
Dünyada çok örneği var. Türkiye’deki bir-iki örnek ise küçük ve eğlence parkı düzeyinde. Aklıma Paris’te gördüğüm CİTE DES SIENCES geliyor.
Arkadaşlarla Disneyland’a gidip, ailece neredeyse tam bir günü orada geçirmiştik. İki ayrı yapıdan oluşan büyük bir alan. Her yaş grubunu bilimle buluşturan yüzlerce bölüm var. Galakside yıldızların arasındaki mesafeyi de ölçebiliyor, şehrin krokisini inceleyebiliyor, sayısız eğlenceli oyunla matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi birçok bilim dalında uygulamalı bilgi ediniyorsunuz. Büyük küçük sıkılmadan, bir günü geçirirken, gelenlerin bilişsel ve psikomotor becerileri gelişiyor. Bilime, yaratıcılığa eğilimleri oluşuyor
***
Umarım bu çağrıya ‘zaman alır, maliyetli olur’ diye yaklaşılmaz. Üstelik Başkan Kocaoğlu böyle bir fikre yabancı değil. Bornova Belediye Başkanlığı sırasında vaatlerinden biri ilçe ölçekli Arşimed Genç Kaşifler Bilimevi’ydi. Bornova’ya kazandırmıştı. Şimdi dünya ölçeğinde bir bilim parkı lazım. Adı Arşimed olur hatta Aziz Bilim Parkı olur.
Yeter ki yola çıkılsın, Avrupa’daki örneklerinin de üzerinde bir bilim parkı yapılsın. İddia ediyorum İzmir’e, geleceğe daha iyi bir mirası kimse bırakamaz.
(Not; Ülkenin en büyük ihtiyacının bilim olduğundan hareketle beş gün kala yazılmış özünde bir seçim yazısıdır.)