Kıymetli okurlarım, neden yazdığımı haftaya pazartesi açıklayacağım bir konuda üst üste yedi yazım olacak. Bugün ilkyazımı paylaşıyorum, sizlerden istirhamım lütfen bu yedi yazımı tarafsız bir gözle takip etmeniz, devamında yaşanılanları alkışlamanız veya yargılamanız, eminim doğruluk her zaman galip gelecektir.
Bütüncül bir turizm yaklaşımıyla şehri turizme hazırlayacak veya ulusal-uluslararası ölçekte kültür turizm şehri markasına dönüştürecek modele ihtiyaç vardır. Bu çalışma bu amaca hizmet etmeye matuf bir model denemesidir.
Şimdi sırayla öneriler hiç detaya girilmeden sıralanacaktır:
3 ANA NOKTA
* KÜLTÜR TURİZM YÖNETİMİ
* KÜLTÜR TURİZM MASTER PLANI, EYLEM PLANI VB. PLANLAMA ÇALIŞMALARI
* KÜLTÜR TURİZM MUTFAĞI-AJANSI
3 KRİTİK HAMLE
* MEMURLAR ÜZERİNDEN DEĞİL PROFESYONELLER ÜZERİNDEN HAREKET
* TURİZM ÇALIŞMA KALIBININ NETLEŞTİRİLMESİ (taraflar, yol haritaları, birlikte hareket, aşağıdaki adımlar)
* KALICI ADIMLARA AĞIRLIK VERME
ŞİMDİ; 3 ANA NOKTA VE 3 KRİTİK HAMLE DOĞRULTUSUNDA ÖNERİLERİMİN 13 ANA BAŞLIK HALİNDE KISA KISA DETAYLANDIRILMASI
1. ANA KOORDİNASYON
- Kültür Turizm İl Müdürlüğü kültür turizm kalkınma ajansı gibi çalışmalıdır)
- Büyükşehir Belediyesi veya İl Belediyesi turizm altyapı hizmet birliği kurularak tüm belediyeler sürece dâhil edilmelidir.
- Bu koordinasyon biriminin yol haritası, bir sonraki madde de belirtilen kültür-turizm master planı ve bu master planın sonuna eklenen 1-5-10 yıllık eylem planı oluşturmalıdır
- Bu iki ana birimin yanı sıra diğer kamu sivil özel kesimleri sürece katmaya yönelik “İl Kültür Turizm Platformu” oluşturulmalı ve aktifleştirilmelidir.
- Bu süreci organize eden sekretaryada kamu personeli olmalı, ancak ağırlık profesyonel turizmcilerden oluşan beyinlerden oluşturulmalı: ANA DANIŞMAN VE ALT DANIŞMANLAR bulundurulmalıdır.
- Bu süreçte, kurumlarımızın kültür turizm adına; açılış, kapanış, kurdele kesme, rutin konuşmalar gibi işlerden kaçınmaları sağlanmalıdır.