Amerika’ da Massachusetts eyaletindeki 18 bin nüfuslu Concord şehrinde yılbaşından itibaren 1 litreden küçük plastik su şişelerinin satışı yasaklandı.
Bu karar aktivistlerin 3 senelik bir kampanyasından sonra geçen sene nisan ayında yapılan oylamada alınmış ve 2013 başında yürürlüğe girmesi uygun bulunmuştu.
Concord böylece plastik şişeleri 2009’ da yasaklayan Avustralya’ nın Bundanoon şehrinden sonra bu kararı alan ikinci şehir unvanını da almış oldu.
Tüm dünyada 90’ dan fazla üniversite de kampuslarında plastik şişe satışına izin vermiyor.
Concord şehrinin internet sayfasında şunlar yazıyor:
“Şehrimiz sınırları içinde 1 litre veya daha küçük hacimli poli-etilen-terefitalattan (PET) su şişelerinin satılması 1 Ocak 21013’ den itibaren yasaklanmıştır.
Bu yasağa uymayan dükkanlara önce uyarı yapılacak, tekrarında 25 dolar ve daha sonraki her ihlalde 50 dolar ceza alınacaktır.
Bu yasak acil durumlarda kaldırılabilir.”
Bu yasaklama ile atıkların ve plastik şişe üretiminde kullanılan fosil yakıtların tüketiminin azaltılması amaçlanıyor.
Kısa adı EPA olan Çevre Koruma Ajansı’ na (Environmental Protection Teşkilatı) göre USA’ da kullanılan plastik şişelerin üretiminde 17 milyon varil petrol harcanıyor; tüm taşıt araçlarının petrol sarfiyatı ise senede 1.3 milyon varil.
USA’ da senede 50 milyar plastik şişe tüketiliyor ve bunun sadece yüzde 23’ ünün geri dönüşümü mümkün oluyor; 38 milyar şişe tabiatı kirletiyor.
Yasağa karşı çıkanlar da var
Herkes bu yasaktan memnun değil.
Şişelenmiş su endüstrisi küçük plastik şişelerin modern hayatın ve sağlıklı yaşamanın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu savunuyor.
Özellikle küçük işletme sahipleri “seçme özgürlüğünün kısıtlandığı” gerekçesiyle bu karara itiraz ediyorlar.
Su şişelerinin komşu şehir ve kasabalardan satın alınabileceğini ve bu sebeple de yasağın çevreye fazla bir faydasının olmayacağını iddia ediyorlar.
Gelelim neticeye
Concord’ luları tebrik ediyorum; çok doğru bir karar almışlar.
Yakın bir gelecekte pek çok şehir ve ülkenin sağlığa zararları ispatlanmış olan plastik şişeleri yasaklayacağına inanıyorum.
Merkezi hükümetler ve belediyeler tüm halka içilebilecek nitelikte musluk suyunu “bedava” sağlamak zorundadır.
Ayrıca tüm plastik yiyecek ve içecek kapları da yasaklanmalıdır.
Darısı başımıza!
KAYNAKLAR
http://newsfeed.time.com/2013/01/04/massachusett-town-bans-plastic-water-bottles/
http://www.redorbit.com/news/science/1112757571/water-bottle-ban-in-massachusetts-010413/