Koronavirüs salgınındaki birçok yanlışı defalarca dile getirilen Dünya Sağlık Teşkilatı’ nın (WHO) Başkanı nihayet çok doğru bir açıklama yapmış: “Covid 19 aşısı hiçbir zaman bulunamayabilir” (1).
Ben de Başkan Tedros Adhanom Ghebreyesus ile tamamen aynı fikirdeyim.
KOVİD’ e karşı etkinliği ve emniyeti ispatlanmış dünya çapında uygulanabilir bir aşı geliştirilme ihtimalini “yok denecek kadar az” görüyorum.
BİR: Etkin ve güvenilir bir aşı geliştirmek için gereken standart süre ortalama on senedir. Bugüne kadar en kısa sürede geliştirilen aşı 6 sene ile boğmaca aşısıdır.
İKİ: Pandemi bahanesiyle aşının emniyeti ile ilgili birçok basamağın atlanması çok büyük problemlere gebedir.
ÜÇ: Virüsler sürekli mutasyon gösterirler. Aşı çıkana kadar virüsün antijenik yapısının aşının etki etmeyecek kadar değişmiş olması kuvvetle muhtemeldir (2).
DÖRT: Araştırma safhasında bazı aşıların yeteri kadar antikor cevabı verdiklerinin gösterilmesi aşının mutlaka koruyucu olacağı manasına gelmeyeceği gibi bu cevabın süresi de meçhuldür.
BEŞ: Birkaç milyar insana uygulanacak bir aşı üretmek de aşının maliyetinin her devlet tarafından karşılanması çok zordur.
Gelelim neticeye
Bu haberi okurken eski bir şarkıyı hatırladım: Zor dostum zor, koronaya karşı aşı yapmak!
Virüsün hayatımızdan çıkıp gitmesi de zor görünüyor, onunla beraber yaşamayı öğrenmemiz şart.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19 aşısı için umut olduğunu ancak hiçbir zaman bulunamama olasılığı da bulunduğunu açıkladı.
Kurumun başkanı Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, basın toplantısında konuyla ilgili “sorunu çözecek sihirli anahtar henüz yok belki de hiçbir zaman olmayacak” ifadelerini kullandı.
Tedros, tüm dünyadaki insanların sosyal mesafe başta olmak üzere önlemlere uymasını, elleri yıkayarak, maske takmaya devam etmesini istedi.
Küresel çapta Covid 19 tanısı koyulanların sayısı 18 milyona çıktı. Can kaybı sayısı ise 700 bine yaklaşmış durumda.
Kurumun Cenevre’deki merkezinde konuşan Ghebreyesus, bağışıklık sistemi üzerindeki çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
“Birden fazla aşı çalışması şu anda klinik testlerdeki üçüncü aşamaya geçmiş durumda. Hepimiz, enfeksiyonları önleyecek birden fazla aşıya sahip olmayı umuyoruz. Ancak sihirli bir anahtar henüz bulunmuş değil, belki de hiçbir zaman bulunmayacak.”
Doktor Tedros, koronavirüs teşhisi konulan annelerin de, çocuklarını emzirmeye devam etmeye cesaretlendirilmeleri gerektiğini de savundu.
WHO Başkanı, anne sütünün yararının, enfeksiyon riskinin çok üzerinde olduğunu söyledi.
Toplam 165 aşı çalışması devam ediyor
Dünyada şu anda temel olarak iki farklı aşı çalışması yürütülüyor. Birinci kategoride, virüsün genetik kodu üzerinden aşı üretilmesi amaçlanıyor. Diğerinde ise zayıflatılmış veya etkisizleştirilmiş virüs üzerinden çalışma yürütülüyor.
Uzmanlar farklı aşı çalışmalarının başarılı olmasının da önemini vurguluyor.
Olası aşıların, farklı insan grupları üzerinde enfeksiyon oluşumunu önleme görevi görebileceği değerlendiriliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Covid-19 için 24 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla aralarında Türkiye’nin de olduğu ondan fazla ülkede toplam 165 aşı çalışması devam ediyor.
Türkiye’den Boğaziçi, Ege, Ankara, Ortadoğu Teknik, 9 Eylül, Selçuk, Acıbadem, Erciyes ve Bezmialem Vakıf üniversiteleri de aşı geliştirme yarışına dahil olan kurumlardan.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.