İmalat sanayisinde, yüksek-orta yüksek ve düşük-orta düşük teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren işletmeler başvuruda bulunabilecekler.KOSGEB, ülkemiz plan/programlarına göre öncelikli olarak desteklenmesi gereken imalat sanayi için, yeni hazırlamış olduğu KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) kapsamında toplamda 300 milyon TL’lik Proje Teklif Çağrısına çıktı. KOBİGEL’in kısa kısa detayları:
- Proje hazırlayan KOBİ’ler Kurul tarafından yapılan değerlendirmede destekleme kararı verilmesi durumunda destek alma hakkını kazanacak.
- KOBİGEL için İmalat Sanayisinin bütün sektörleri proje başvurusunda bulunabilecek,
- 3. 4. 5. ve 6. bölgelerde sadece düşük-orta düşük teknoloji düzeylerindeki sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler proje başvurusunda bulunabilecek.
- Proje kapsamında yerli makine-teçhizat alması durumunda % 15 oranında ekstra destek verilecek.
- Gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmez.
- Program kapsamında desteklenecek proje süresi azami 36 ay.
- Proje kapsamında verilecek desteğin üst limiti geri ödemesiz 300.000 (üç yüzbin) TL ve geri ödemeli 700.000 (yedi yüzbin) TL olmak üzere azami 1.000.000 (bir milyon) TL.
- Programın destek oranı 1. ve 2. bölgelerde % 60, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde % 80 olarak uygulanır.
- Bu Program kapsamında belirlenen üst limitler proje bazlı olup, işletmenin her yeni projesinde destek üst limiti yeniden başlatılır.
- Geri ödemeli destek ödemesinin yapılabilmesi için, destek ödemesinden önce işletmeden destek tutarı kadar teminat alınır.
- Geri ödemeli destekler kapsamında yapılacak geri ödemeler, proje bitiminden sonra 6 (altı) ayı ödemesiz olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde 8 (sekiz) eşit taksitte yapılır. Geri ödemeli desteklerde faiz veya komisyon uygulanmaz.
- Başvurular 1 Nisan–6 Mayıs 2016 tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.
- Program kapsamında işletmenin aynı anda birden fazla projesi desteklenmez. Projenin tamamlanması halinde yeni bir proje sunulabilir.
- Projesi tamamlanmış olan işletme tarafından hazırlanacak sonuç raporu, Kurul tarafından değerlendirilerek, projenin başarı ile tamamlanıp tamamlanmadığına karar verilir. Projenin başarılı/başarısız tamamlanmasına karar verildiğinde yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez, geri ödemeli destekler tahsil edilir.
- Proje süresinde işletmenin devri, başka bir işletme ile birleşmesi ve tür değişikliği durumunda, ilgili KOSGEB birimi projenin devamına veya sonlandırılmasına karar verir.
- Proje kapsamında desteklenerek satın alınan makine, teçhizat, donanım, yazılım ve benzeri taşınırların mülkiyeti İşletme tüzel kişiliğine ait olup, taahhütnamenin evrak kaydına alındığı tarihten itibaren 3 (üç) yıl süresince başka şahıs, kurum/kuruluşlara hiçbir şekilde kiralanamaz, devredilemez. Kapanan işletmelere bu madde hükümleri uygulanmaz
- Proje süresinde işletmenin tasfiyesi, kapanması veya kurul tarafından projenin sonlandırılması halinde; destek süreci sonlandırılır.
- Yurtdışından satın alınan mal ve hizmetlerde bedelin faturada döviz cinsinden belirtilmesi durumunda, T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden ve faturanın düzenlendiği tarih esas alınarak Türk Lirası olarak ödeme yapılır.
- İşletme; sahip ve ortakları ile bunların eşinden, annesinden, babasından, kardeşinden, çocuğundan ve bunların sahibi/ortağı olduğu işletmelerden destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz. Böyle bir durumun tespitinde destek ödemesi yapılmaz.
- 19/06/2012 tarihli ve 28328 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı” ile belirlenmiş olan bölgelerde değişiklik yapılması durumunda, Başkanlık tarafından gerekli düzenleme yapılır.
- Vergi, sosyal güvenlik primi v.b. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere aynı gider için farklı kurum/kuruluşlardan destek alınamaz. Bu husus Taahhütnamede yer alır.
http://kobigelisimprojesi.com/kobigel-kobi-gelisim-projesi-uygulama-rehberi