Gün geçmiyor ki halk arasında kolesterol hapları adıyla bilinen statinlerin yeni bir marifeti ortaya çıkmasın.
Annals of Internal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, tüm dünyada milyonlarca insan tarafından kullanılan statinler bazı antibiyotiklerle berber alındıklarında kas-böbrek hasarı ve ölüm ihtimali artıyor (1).
Araştırma, Kanada’ da 2003-2010 seneleri arasında statin sınıfı ilaçlarla beraber antibiyotik de alan 65 yaş üzerindeki 144 bin hasta üzerinde gerçekleştirildi.
Bunların 72.591’ i klaritromisin, 3.267’ si eritromisin ve 68.478’ i de azitromisin kullanıyordu.
En çok kullanılan statin hastaların üçte ikisi tarafından alınan atorvastatin idi, bunu simvastatin ve lovastatin takip ediyordu.
Araştırmada klaritromisin veya eritromisin alanlarda böbrek hasarı riskinin azitromisin alanlara göre yüzde 26 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Rabdomiyoliz adı verilen kas hasarının ve ölümlerin de ilk iki antibiyotiği alanlarda sırasıyla yüzde 0.02 ve 0.25 nispetinde fazla olduğu görüldü.
“Klaritromisin” ve “eritromisin” isimli antibiyotikler karaciğerde sitokrom P450 enziminin 3A4 izo-enzimini engelliyorlar ve bu durum aynı izo-enzim tarafından metabolize edilen statinlerin kandaki miktarlarının artmasına yol açıyor.
Klaritromisin, eritromisin ve azitromisin sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürree gibi solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde tüm dünyada yaygın olarak kullanılan antibiyotikler.
Bu ilaçlar ülkemizde de çok sık kullanılıyor ama eritromisin bizde birkaç seneden beri piyasada bulunmuyor.
Araştırıcılardan A. Garg “Bu yan etkilerin seyrek olduğunu ama statinler de klaritromisin de çok yaygın kullanılan ilaçlar oldukları için riskteki küçük bir artışın bile yüzlerce insanın ciddi zarar görmesi manasına geldiğini” vurguluyor (2).
Statin kullananlar ne yapsınlar?
Statin sınıfı ilaç kullanan 65 yaşın üzerindeki hastalara klaritromisin ve eritromisin gibi antibiyotikler yerine azitromisin veya başka bir antibiyotik verilmelidir.
Statin alan yaşlıların mutlaka klaritromisin veya eritromisin kullanması gerekiyorsa antibiyotik tedavi süresince statinlerin kesilmesi de uygun olur.
Klaritromisin bulunan antibiyotikler: Klacid, Macrol, Megasid, Uniklar, Klax, Claricide, Deklarit, Klamaxin, Laricid, Klamer, Klarolid, Klaromin, Maxiclar…
Gelelim neticeye
Statinler her kolesterolü yüksek olana, antibiyotikler de her ateşi çıkana bilinçsizce yazılıyor.
Milyonlarca insan bu ilaçları “boş yere” almaları bir taraftan ekonomiye ağır yükler getirirken diğer taraftan ilaç yan etkileri ve ilaç etkileşimleri yüzünden hastanelik oluyor, hatta hayatını kaybediyor.
Hapı yutmamak için yuttuğunuz hapa aman dikkat!
KAYNAK
1. http://annals.org/article.aspx?articleid=1696644
2. http://medicalxpress.com/news/2013-06-statins-antibiotics-toxic-reaction.html
3.http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/06/20/ordan-burdan-havadan-sudan/uc-receteden-birinde-antibiyotik-var/