Türkiye’de ekonominin temel direğinin “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin-KOBİ’lerin” olması, fevkalade önemlidir. Zira, bu durum bir istikrar garantisidir, dinamizmin motorudur. Ekonomik çalkantılara karşı da bir emniyet subabıdır.
Elbette; iktidarların bunu idrak etmesi ve KOBİ’leri koruyucu, destekleyici politikalar yürütmesi de şarttır. Ne yazık ki; ülkemizde, tüm iktidarların gücü, namuslu vatandaşlara ve kanunlara saygılı işletmelere yetmektir. İnanılmaz boyutlarda kayıt dışı mevcuttur. Sigortasız işçi sayısı, sağlıksız ve kalitesiz ürünleri üreten, hiçbir emniyet tedbiri almayan, yüzbinlerce işletme mevcuttur. Ne merkezi, ne de mahalli yönetimler bu konuda üzerine düşen sorumluluğun idraki içinde değildirler. Onlar, sadece hukuka saygılı, kayıt içine girmiş işverenlerle uğraşırlar. Devamlı olarak yeni angaryalar yüklerler, ağır cezalar uygularlar, engel üzerine engel icat ederler. Sanki, Türkiye’de hiç işsizlik yoktur; her şey güllük gülistanlıktır. Çalışma Bakanlığı her gün yeni icatlar çıkarır. Kıdem tazminatı konusuna dokunmaya korkar ama iş güvenliği konusunda akıl almaz, uygulanması imkansız mecburiyetleri getirir.
Maliye Bakanlığı da, kayıt dışını hiç umursamaz. Haksız rekabete önem vermez. Nasıl olsa, KDV ve ÖTV yeterlidir. Kim uğraşır, gelir ve kurumlar vergisiyle? Aklına estikçe yeni yükler ve ağır cezalar getirir. Hep kanunlara saygılı olanlara yüklenir. Bakınız, Sayın Kılıçdaroğlu bile, 2-B yüzsüzlerine arka çıkmakta; “Ananızın ak sütü gibi helal” fetvaları vermektedir. Kimin malını, kime verdiğini düşünmemektedir. Namuslu, haramdan korkan, kanunlara saygılı insanlar aptal yerine konmakta; işgalcilere destek verilmektedir.
İşte, bu namüsait şartlar altında ve vergisiz kazançların, aşırı rantların, vergiden muaf yüksek faiz gelirlerinin, ihale yolsuzluklarının böylesine hakim olduğu bir ortamda; hukuka saygılı tüm KOBİ’leri gönülden kutluyorum. Onlara helal ve bereketli kazançlar diliyorum.
Neler yapılabilir?
1- KOBİ’ler güç birliği yapmalı, bir araya gelmeli. (Çıkar peşinde koşmayan, ağalık hevesi olmayan, ömür boyu koltukta kalmayı istemeyen, saltanat amacı gütmeyen) dürüst ve çalışkan kişilere görev vermelidirler.
2- Bu dernekler, birlikler devamlı olarak, Ar-Ge ve proje üretimi faaliyetinde bulunmalı; ayrıca her konuda danışmalık yapabilecek profesyonel kadrolar kurmalıdırlar. Mesela;
a) Vergi, sosyal güvenlik, teşvik, ihale vb. mevzuatlar devamlı takip edilmeli üyelere yol gösterilmelidir.
b) KOBİ’lere en büyük darbeyi vuran, DIR (dahilde İşleme) mevzuatı etüt edilmeli, iktidara baskı yapılmalıdır.
Aynı şekilde, hem KOBİ’leri, hem de tüm ekonomiyi batıran, gümrük kaçakçılarına karşı tavır alınmalıdır.
Yerli malını (ihale mevzuatına rağmen) tercih etmeyen, yabancıları tercih eden kurumlar teşhir edilmelidir. Haklar talep edilmelidir.
c) KOBİ’leri ihracatçı yapmak için her türlü destekler sağlanmalıdır. Bu arada, yurt dışı pazar araştırmaları yapılmalıdır.
d) Yeni yatırımcılar için fizibilite etütleri yapılmalıdır. Her açıdan yol gösterilmeli, bürokratik işlemlerde destek sağlanmalıdır.
Bu alanlara dikkat
Geleceğin ümit veren sektörleri; bilişim, finans, tarım, tekstil ve en başta sağlık turizmi olmak üzere turizm vb. sahalardır.
Alt sektörler olarak; Yazılım, mekatronik, bilgisayar, dizayn, ergonomi, imaj, teknoloji, gen, nano teknoloji, nükleer fizik, makine dizaynı vb. mühendislikleri; tohum üretimi, savunma sanayi, İnsan kaynakları yöneticiliği, dış pazarlama uzmanlığı, yaşam, sağlık koordinatörlükleri, uluslararası avukatlık, gemi inşa sanayi vb. konular ön plana çıkmaktadır.
Bu konularda üniversiteler, meslek okulları ve teknoparklarla işbirliği yapılmalıdır.
Çok büyük bir proje olan FATİH projesinin yabancılara peşkeş çekilmesine izin verilmemelidir.
e) Çok yüksek olan KDV/ÖTV ve sigorta primlerine; KOBİ’leri ezen mevzuatlara karşı mücadele verilmelidir.
f) KOBİ’lere sağlanan teşvikler, krediler, (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uygulamaları), yüksek teknolojideki gelişmeler, bilim merkezi kurma çalışmaları, teknoparklar, bilişim vadileri vb) konular yakından ve titizlikle takip edilmelidir.
h) Eğitimli işgücü ve ara eleman ihtiyacını karşılayacak çalışmalara ağırlık verilmelidir.
Rabbim, iyi niyetli kişi ve firmaların yardımcısı olsun.